Eindelijk was het weer zover, na weer een jaar lang hard trainen konden we weer onze tassen pakken voor het WK bandy 2020 in Irkutsk, Rusland. Vrijdag 28 februari om 13:00 uur vertrektijd vanaf het Triavium. We hebben een lange reis voor de boeg. Een geluk dat het schrikkeljaar is, dus we komen in Irkutsk aan op 29 februari in plaats van op 1 maart. Een klein busje met aanhanger kwam aanrijden. Iedereen was bang dat we plek tekort zouden komen voor onze spullen en de nieuwe drankbussen van Remo gedwongen moesten achter laten. Net op tijd waren alle nieuwe T-shirts, sweaters en hoody’s bedrukt door onze bijklussende politiefunctionaris Roy. Gelukkig konden alle uitrustingen, spelers en begeleiders de rit maken richting Dusseldorf airport. We werden uitgezwaaid door ouders, echtgenoten, het bestuur van Bandyvereniging Nijmegen en fans. De spelers vanuit Noorwegen hadden al vroeg in de ochtend het vliegtuig gepakt om richting Moscow te vliegen. Onze Zweedse speler William en onze bondscoach Thomas vetrokken vanuit Stockholm. We zouden elkaar treffen in Moscow.

Eenmaal onderweg kregen we een berichtje van Sam, Bou en Jostein, de 3 Noorse musketiers, dat ze met een taxi vanaf Domodedovo airport naar Sheremetyevo airport in Moscow onderweg waren. 80 km ongeveer is de afstand en op een vrijdag kan je daar gerust een uur of 4 a 5 voor uittrekken. Ze hadden weer een “lucky day”, na ongeveer 3 uur hadden ze de airport bereikt.

IMG-20200228-WA0002

Onze vlucht ging voorspoedig en na een kleine 3 uur zette de piloot ons op Russische bodem. 2,5 uur hadden we om over te stappen; douane, spullen van de band halen, ander terminal aan de overzijde van het vliegveld, opnieuw inchecken. Het duurde iets langer dan dat we verwacht hadden. Aeroflot, de Russische vliegmaatschappij, deed een beetje moeilijk over onze extra bagage. Wat Frank, onze opperbobo, ook probeerde met zijn charmes en eigenwijsheid, de 2 lieftallige dames lieten hem gewoon betalen voor de overbagage. Eenmaal door de security werden we herenigd met onze teamgenoten uit Noorwegen, Zweden en Dubai. Dubai? Ja, onze sterspeler David van Alst vond het nodig om vlak voor het WK in Siberië, alvast wat warmte op te zoeken in dit warme land. Net toen we eindelijk door de controle waren was er paniek in de tent!! Joris Vriezen was zijn portemonnee kwijt, hij had hem voor het laatst gebruikt in Dusseldorf. Gelijk heeft hij zijn pasjes geblokkeerd.

De vlucht van Moscow naar Irkoetsk verliep ook zonder enige problemen. Na een vijf en halve uur durende vlucht werden we opgewacht door ons “koffertje” Anya en een tv ploeg van de Russische tv. Na het interview dat Stefan gegeven had in zijn beste Russisch konden we richting het hotel gaan voor een douche en een lunch. In de middag werd er nog getraind en na het diner ging iedereen vroeg naar bed. Onze beide bobo’s konden daar niet bij zijn, omdat ze een buitengewone belangrijke teamleadersmeeting hadden, waarbij bobo Frank als voorzitter van de jury ook nog een belangrijke bijdrage in de vergadering had.

20200229_100754

We hadden immers een hele lange reisdag erop zitten, van bijna 17 uur. En op zondag begint voor ons ook het toernooi, om 09:00 uur spelen we onze eerste wedstrijd tegen Hongarije en in de middag om 15:00 uur tegen Tsjechië. Oja, de portemonnee van Joris is gevonden, hij had hem bij Mees in de jaszak gestopt, die daar in de avond pas achter kwam. Dit geintje kostte Joris wel 400 roebel voor de boetepot. Hierin staan de meest vreemde overtredingen opgesomd en elke dag verzinnen we nieuwe overtredingen om de boetepot zo goed mogelijk te vullen.

Wie verzint het om op een zondagmorgen om 6 uur op te staan. Om half 7 ontbijten en daarna linea recta richting stadion. Na de gebruikelijke volksliederen en de toss kon de wedstrijd beginnen. Bij -6 graden en wat lichte sneeuw keken we na 10 minuten al tegen een 3-0 achterstand aan tegen de Hongaren. Onze biologische klok stond nog niet helemaal goed afgesteld. Gelukkig keerde het tij en begonnen we meer grip op de wedstrijd te krijgen. Na enkele kansen die door de Hongaarse keeper gepareerd werden, kwam Nederland op 1-3 door een goal van William Barelds, zijn eerste in het oranje shirt in een officiële interland. Nederland speelde in de 2e helft meer solide, wat resulteerde in de 45e minuut met een goal van onze bijna jubilaris (100 wedstrijden) Twan Hengst. Jammer genoeg konden we niet doordrukken en was 2-3 ook de einduitslag. Als beste speler aan Nederlandse zijde werd Sam Rouppe gekozen, hij kreeg een paar Russische laarzen cadeau.

IMG-20200301-WA0003

In de middag stond de wedstrijd tegen Tsjechië op het programma, dit keer in een ander stadion. Iets meer toeschouwers dan de eerste wedstrijd, een zonnetje en lekkere temperatuur net onder nul graden, dus echt een bandy entourage. Nederland speelde niet goed, maar we kwamen op voorsprong door een goal van Mees van Wijchen vanuit een corner. Nederland zou op papier makkelijk moeten winnen van de Tsjechen, maar door veelal rommelig spel kwamen we niet aan meer doelpunten. In de 42e minuut scoorde Tsjechië de gelijkmaker. Nog geen 8 minuten later scoorde de tegenstander weer een doelpunt. Het zal toch niet dat Nederland deze wedstrijd zou verliezen? De druk werd hoger op het Tsjechische doel, maar doelpunten vielen er niet. Een geluk voor Nederland was dat we 5 minuten blessuretijd hadden. 15 seconden voor tijd scoorde Remo Speijers het bevrijdende doelpunt. Het voelde een beetje Duits aan, maar wat geeft het, de 2-2 stond op het scorebord. Een penaltyreeks moest de beslissing brengen. In de eerste reeks van 5 penalty’s scoorden beide teams 3 keer. Nu moest er door andere spelers een penalty genomen worden. De eerste in deze reeks werd subliem gestopt door onze doelman Thomas Jeukens. Nu was het de beurt aan “little” Stefan Geenen. Hij voelde de druk op zijn schouders , maar koelbloedig knalde hij de bal in het net achter de keeper. Nederland won de penaltyreeks, wat belangrijk kan zijn in het vervolg van het toernooi. Mees werd uitgeroepen tot beste speler aan de kant van Nederland. Morgenvroeg om 9:00 uur (Nederlandse tijd is dat 02:00 in de nacht) speelt Nederland tegen de Oekraïne. Een verslag daarvan zal volgen.