WK 2015

2015-01-06_18-30-08

Het Nederlandse bandyteam zal van 1 tot 7 februari deelnemen aan de WK Bandy te Chabarovsk, Rusland. Chabarovsk (Khabarovsk in het Engels,zie hieronder) ligt helemaal in het oosten van Rusland. De Russen noemen die regio zelfs de “Far East”, dus het is echt ver weg. Zelfs verder weg dan Irkoetsk, waar de WK vorig jaar werd gespeeld.

russia_khabarovsk

Aan deze WK doen de negen B-landen van de wereld mee. Er zal worden gespeeld in twee poules. Nederland speelt in poule B2. In poule B1 spelen Letland, Estland, Hongarije en Japan. Bij Nederland in poule B2 spelen Duitsland, China, Mongolië en Somalië. Na eerst tegen elke tegenstander in de eigen poule te spelen worden kwartfinales gespeeld. Nummer 1 van poule B2 speelt tegen nummer 4 van poule B1, nummer 2 van poule B2 speelt tegen nummer 3 van poule B1 etc. Na de kwartfinales volgen uiteraard halve en echte finales voor de winnaars.

China is voor het eerst deelnemer aan een WK. Chabarovsk ligt zeer dicht bij de grens met China en dicht bij een Chinees regionaal opleidingscentrum voor ijshockey en schaatsen, dat is in Harbin (de lange baan liefhebbers weten dat Harbin een overdekte 400 meter baan heeft, dus ook geschikt voor bandy). Uit de studenten van de ijshockeyselectie is een bandy team geformeerd die al enige tijd in voorbereiding is. Zij worden met kennis en ervaring ondersteund door de Zweedse bandy federatie. Hun trainer is Hasse Johansen, een erg bekende Zweedse (voorheen) topspeler.

Nederland moet dit WK dus aantreden in de poule B2, dit is helaas ontstaan door het ongelukkige verloop van de vorige WK waarin de plaatsingswedstrijd tegen Japan werd verloren. Die spelen nu dus in  poule B1. Nederland zal er echter alles aan doen om de weg terug omhoog weer direct in te zetten, dus er zal op volle oorlogssterkte worden afgereisd naar Chabarovsk.

De resultaten, belangrijk nieuws en heel belangrijk – de blog, zullen via de Nieuws pagina te volgen zijn. Tevens zal er regelmatig een en ander op de Facebook pagina van de bond geplaatst worden.

De WK zelf heeft ook een site: http://bandyvm2015.ru/en/