Wat is Bandy?

Bandy is een sport die gespeeld wordt op schaatsen, en van origine is ijshockey daaruit ontstaan. Het is in tegenstelling tot ijshockey zonder opzettelijk lichamelijk contact en mét respect, zonder ingewikkelde spelregels en een sport voor meisjes en jongens van alle leeftijden. Het spektakel is er echter niet minder om, integendeel. Een relatief kleine sport in Nederland, maar met grootse eigenschappen!

Bandy bestaat uit rinkbandy en gewoon bandy. Bandy is de internationaal meest populaire vorm van deze sport en wordt gespeeld op ijsvlaktes ter grootte van een voetbalveld, met teams van elf spelers. De winters bieden niet meer de garantie voor veel natuurijs en dus kan zelden of nooit op bevroren water en ondergespoten velden worden gespeeld.

Rinkbandy is een aangepaste vorm van bandy en wordt gespeeld op een normale ijshockeybaan (rink). Rinkbandy wordt gespeeld met zes spelers op het ijs, waarvan vijf veldspelers met een stick en een keeper zonder stick. Er wordt gespeeld met een stick die lijkt op een veldhockeystick en met een roze kunststof balletje, iets groter dan een tennisbal.

Het is een snel en explosief schouwspel. Een schouwspel waarin spelers over het ijs schieten, draaiend en kerend, elkaar ontwijkend, snel en explosief. Het spel switcht in no-time van verdediging naar aanval, omdat er geen gevaar is voor buitenspel (bij rinkbandy) en er gespeeld wordt met een balletje die de keeper ook nog eens mag uitwerpen. Een spel voor alle geslachten en leeftijden en zonder ingewikkelde spelregels. Waar het ijshockey vooral bestaat uit lichamelijk contact en agressiviteit, is het bandy een sport waar behendigheid en Fair Play voorop staan. Uitgaan van eigen kracht en mogelijkheden, in plaats van daar de tegenstander voor te gebruiken. Het ontwijken van de tegenstander stelt hoge eisen aan de schaatstechniek, behendigheid en conditie. En een teamsport ook, bij uitstek zelfs. Samenspel is een vereiste.