WK 2014

BANDY2014_teamfoto_lr

Het Nederlandse bandyteam zal vanaf eind januari deelnemen aan de WK Bandy te Irkoetsk, Rusland. Dit toernooi zal plaatsvinden van 26 januari tot en met 2 februari 2014.

Bandy is heel populair in Rusland en zeker in Siberië, waar Irkoetsk in ligt. Irkoetsk heeft in 2012 al de WK Bandy voor dames georganiseerd. Dat bandy daar populair is blijkt wel uit het feit dat tijdens de finale 12.000 toeschouwers aanwezig waren. Lees hier meer daarover.

De WK zal worden gespeeld in twee groepen (A en B) van acht respectievelijk negen landenteams. Elke groep wordt weer onderverdeeld in twee poules van vier landen (er is één poule met vijf landen). Nederland speelt in de B-groep, dat is het tweede mondiale niveau. Verder zullen in de B-groep de volgende landen aantreden: Letland, Hongarije, Estland, Japan, Duitsland, Oekraïne, Mongolië en Somalië.

Somalië is een geheel nieuw land in het internationale bandy. De achtergrond is dat er in en om de plaats Borlänge in Zweden een grote hoeveelheid Somaliërs wonen. Een aantal daarvan speelt in het kader van een integratieproject en met steun van de bandyclub Borlänge bandy. Dit moet uitmonden in deelname aan de WK. Hun trainer is Pelle Fosshaug, een erg bekende Zweedse (voorheen) topspeler.

Nederland is dit WK een kanshebber voor het winnen van de B-groep. Van alle deelnemende landen is al een of meerdere malen gewonnen, en de verschillen in de top van de B-groep zijn erg klein. De voorbereiding en vorm van de dag zijn de beslissende factoren. De groep is erg gemotiveerd en heeft in de zomer o.a. floorball (indoor bandy) getraind om bij het begin van het winterseizoen helemaal klaar te zijn voor de trainingen op het ijs. Ook dit seizoen zal de Zweed Michael Bratt de hoofdcoach zijn tijdens de WK. De trainingen in Nederland worden verzorgd door Joost Berting.

De resultaten, belangrijk nieuws en heel belangrijk – de blog, zullen via de Nieuws pagina te volgen zijn. Tevens zal er regelmatig een en ander op de Facebook pagina van de bond geplaatst worden.