In augustus 2021 zijn we enthousiast met een Nationaal damesteam begonnen. Van alle kanten hebben we vrouwen enthousiast weten te maken voor het team en voor Bandy. In oktober 2021 was het eerste trainingskamp in Västerås. In maart 2022 hebben ze voor het eerst deelgenomen aan een WK en werden gelijk wereldkampioen in de B-poule. In maart 2023 verloren ze de wedstrijd om het brons in de A-poule van team USA. En nu zijn we in Göteborg voor een weekend met oefenwedstrijden tegen Zweden onder 21.

Dat lijkt onbelangrijk, maar in werkelijkheid is het juist het tegenovergestelde. Als je als klein Bandyland zoals Nederland wordt uitgenodigd door een van de toonaangevende landen in Bandy voor het spelen van oefenwedstrijden, is dat een ontzettende grote eer. Uniek in de wereld van Bandy en uniek voor ons land en ons team.

Het is dan ook jammer dat een aantal sterkhouders moest afzeggen, wegens ijshockey, zwangerschappen en andere verplichtingen. Gelukkig heeft onze coach een aantal versterkingen uit Stockholm meegenomen. Onze Amerikaanse gast Corinne, was al een bekende van het team. In oktober heeft ze al meegedaan aan het jaarlijkse trainingskamp. Ze krijgt al Nederlandse trekjes, want afgelopen donderdag pakte ze haar eerste rode kaart in de Zweedse Allsvenskan. Naast Corinne doen ook 2 Zweedse dames mee, Caroline en Tyralie. Alle 3 spelen ze in het team waar ook Leanne en Emma in spelen, Spanga/Bromstens.

Het grootste gedeelte is vrijdagochtend in alle vroegte naar Göteborg gevlogen. Door de onstuimige wind was de vlucht al een eerste uitdaging. Uiteraard zijn er weer een aantal debutanten in de ploeg: Lauren heeft de keepershandschoenen doorgegeven aan debutante Maureen en is zelf weer gaan spelen, Alice heeft de bandyschaatsen weer terug gevonden op zolder en is dit seizoen met veel enthousiasme teruggekeerd op de ijsbaan. Tenslotte heeft zich kort voor dit weekend Ella gemeld. Deze Nederlandse woont in Göteborg en keept daar al een tijdje, dit jaar voor het eerst in de Allsvenskan. We hebben dus voor het eerst 3 keepers op het ijs.

 

Lotte is dit jaar vooral druk geweest met het regelen van nieuwe shirts, waar het logo van de bandygirls niet op mocht ontbreken. Ze was zo druk daarmee, dat ze een tentamen moest verzetten en daardoor pas op vrijdagavond met een privéjet is ingevlogen om op tijd te zijn bij de laatste voorbereidende training.

 

Erik Blegel kwam de dames nog even een hart onder de riem steken. Erik was een van onze eerste spelers met Nederlandse roots uit Zweden. Hij speelde bij de mannen in de periode 2015-2017.

In een regenachtig Göteborg is vrijdagmiddag de eerste ijstraining in de fonkelnieuwe hal van Mölndal geweest. De ijsbaan was er al vele jaren. Afgelopen jaar is er een hal omheen gebouwd. Na het eten nog een eerste tactische bespreking en op naar de wedstrijddag van zaterdag.

Maar liefs 4 bandygirls zijn dit weekend en maandag jarig. Bij het ontbijt op zaterdag was de ontbijttafel kleurig versierd voor de jarigen. Omdat Maureen, Lotte. Iris en Lauren steeds keurig alleen binnen kwamen, werd er maar liefst 4 keer lang ze leven gezongen, zodat onze import speelsters ook konden schaven aan hun kennis van de Nederlandse taal.

Hierna gelijk naar de ijshal voor een technische training, waarin getraind werd op corners en steering. De keepers kregen ook extra aandacht, want die zouden een zware middag krijgen.

Ook waren er weer nieuwe Bandygirl stickers mee genomen uit Nederland. In de ijshal, hotel en de wijde omgeving werd alles voorzien van een mooie nieuwe sticker, zodat de Zweden met een glimlach kunnen terugkijken aan het bezoek van ons team.

Nog een laatste teammeeting om alles door te nemen voor de wedstrijd. De lunch en toen samen met het Zweedse team in de bus naar de ijshal voor de wedstrijd. Uiteraard was iedereen zenuwachtig voor de grootste wedstrijd van het team ooit.

Zoals verwacht waren de Zweden vele malen sterker als team, wat helemaal geen schande is. Dankzij enkele formidabele reddingen van Emma was de ruststand 10-0 in ons nadeel. In de 2e helft gaf Zweden nog maar eens extra gas en werd Nederland overklast op het gebied van conditie, tempo, tactisch inzicht, schaatstechniek en positiespel. Eindstand 23-0.

MVP was uiteraard onze eigen Emma, die een paar onmogelijke ballen wist tegen te houden. Hulde voor het team dat tot het eind bleef strijden voor een beter resultaat.

Op naar de wedstrijd van morgen. 

Groeten uit een zonnig Göteborg.

Vladipeer