Hier weer een berichtje uit het zonnige maar zeer frisse Harbin. De temperaturen schommelen aardig en met de wind voelt het soms zeer koud aan. Na een goede nachtrust was het weer vroeg opstaan voor ons, om 8 uur ontbijten. Het ontbijt is zeer uitgebreid met gewoon wit brood, eitje (gekookt of gebakken), salades, warm Chinees eten en wat op bijna ieders bord ligt: kipnuggets.

Na de laatste teambespreking, die elke ochtend gehouden wordt op de immense kamer van Joost, gaan we om kwart voor 10 richting de ijsbaan. Onze koffertjes staan ons in de morgen op te wachten in de lobby. Ik zal jullie de namen van hun even besparen, ook omdat ik ook niet weet hoe ze allemaal heten. Maar één heet er yellow als je zijn naam vertaald. De busreis naar de ijsbaan duurt ongeveer een kwartier, mede door het vele verkeer. De buschauffeur toetert de gehele reis en gebruikt ook de gehele straat om de files te ontwijken. In de bus is het aardig fris, meestal een temperatuur onder nul. Eenmaal op de ijsbaan aangekomen was er een klein probleem met de kleedkamers, er zou die avond een ijshockeywedstrijd zijn en de kleedkamers waren gereserveerd voor de gasten. Uiteindelijk kregen we aan de andere kant van het stadion een mooie kleedkamer tot onze beschikking.

De tweede wedstrijd was tegen Slowakije, een nieuw team op het WK met als coach een oude van het Nederlands team. Michael Bratt. Onze oude bondscoach die nu coach is van Tsjechië, was gevraagd om het team van Slowakije te coachen. Dit omdat Tsjechië niet deelneemt aan het WK en ze graag een ervaren persoon aan het roer wilden hebben. Sommige Slowaken hadden nog een jetlag in hun benen, ze waren pas laat in de avond ervoor aangekomen. Nederland begon niet erg sterk aanvallend. Na een mooie solo langs de lijn van Sverre Tveitan, gaf hij een mooie pass voor het goal. Op dat moment stond debutant Edwin de Bie op de juiste plaats en scoorde hij zijn eerste doelpunt als international. Naar goed Nederlands gebruik kreeg hij de bal mee als trofee.

A3A16CCA-71BF-48AA-8D0D-C7E7DD7FD9FC

Een kwartier lang bleef Nederland proberen en uiteindelijk in de 23e minuut scoorde Alexander Cras de 2-0. Nog geen 2 minuten later scoorde Bou Tveitan de 3-0. Alexander scoorde de 4-0 en met deze stand gingen we ook de pauze in. De 5-0 liet niet lang op zich wachten, de roommate van Alexander, Twan Hengst, scoorde en hiermee zijn ze de productiefste kamer van het hotel. De 6-0 werd wederom door Alexander gescoord. Om het geen eentonig verhaal te laten worden met doelpunten, scoorde Remo Speijers het laatste doelpunt van de wedstrijd. Eindstand 7-0. In de pauze tussen de twee helften wordt er niet gedweild door de Zamboni’s. Een twintigtal studenten nemen een zwabber in de hand en naast elkaar lopen ze van de ene kant naar de andere kant van de ijsbaan. En dit over de gehele lengte van de ijsbaan. Een goedkope manier, door ons al snel de “Chinese Zamboni” genoemd.

E96AC708-FE0C-4D6A-BD08-6326FA3EFBF3

Na de wedstrijd was het terug naar het hotel om daar te douchen en te eten. Om drie uur onze teammeeting, waar de wedstrijd werd besproken. De rest van de dag was vrij. Sommigen gingen naar een massagesalon om daar flink afgeknepen te worden door Chinese masseurs, anderen brachten een bezoek aan de pizzeria tegenover het hotel. Sommige zijn naar de Dragon Tower geweest, een uitkijktoren met restaurant vlak bij het hotel. Via de lift kom je op 181 meter hoogte, waarna je via een paar trappen de deur naar buiten kan nemen en daar op 186 meter van het prachtige uitzicht kan genieten. Iedereen was weer bijtijds op hun kamer want dinsdag stond de laatste wedstrijd in de voorronde op het programma tegen Somalië. Op papier geen zware tegenstander maar vorig jaar in Zweden kreeg Nederland toch 3 doelpunten te incasseren.

3179C253-2543-4386-B449-0EE7182894B0

Nederland begon sterk aan de wedstrijd en kreeg verschillende kansen. Somalië verdedigt alleen maar en daar worden de sticks veelvuldig op een onrechtmatige manier gebruikt. Dit was ook een van de oorzaken waardoor Nederland een penalty kreeg. Alexander Cras nam de penalty en de Somalische keeper redde op spectaculaire wijze. Het zou zeker 20 minuten duren voordat Nederland op de 1-0 kwam, wederom met een penalty, gescoord door Sverre Tveitan. Nederland kreeg nog een paar kansen maar wist deze niet te benutten. Vanuit een corner liet Alexander Cras het doelnet weer bewegen. Na een mooie pass van Johan Kuhnen scoorde Bou Tveitan de 3-0. Somalië kreeg een paar straffen en Nederland liep daardoor uit naar 4-0 door een doelpunt van Sverre Tveitan. De tweede helft begon Nederland waar het mee geëindigd was, vroeg storen. Maar het duurde toch nog 4 minuten voordat Twan Hengst de Somalische keeper wist te verschalken. Nog geen 5 minuten later scoorde Twan wederom weer. Alexander liet niet toe dat zijn roommate meer doelpunten zou scoren dan hijzelf, de 7-0 en de 8-0 kwamen wederom van zijn stick. Het laatste doelpunt van deze wedstrijd werd gescoord door Sverre Tveitan en Nederland liep uit naar 9-0. Het tiende doelpunt hing in de lucht maar Nederland haalde de dubbele cijfers niet. De Somaliërs zijn niet op de Nederlandse helft gekomen deze wedstrijd, de enige keer dat dit dreigde te gebeuren was 20 seconden voor het einde van de wedstrijd, Rick de Grood hield deze speler onrechtmatig tegen en kon richting de strafbank vertrekken. Nederland speelt nu woensdagmorgen 09:00 uur plaatselijk tijd (02:00 uur in Nederland) de kwartfinale tegen Oekraïne. Wordt deze wedstrijd gewonnen dan kan er gestreden worden op vrijdag voor plaatsing in de finale.