Het eerste doelpunt van Nederland (zaterdag) in de maak, nummer 46 is Edwin de Bie

Het Nederlands bandyteam is al weer maanden in voorbereiding voor het WK van 2018 dat gehouden wordt in Harbin, gelegen in het noorden van China. Naast de individuele trainingen en de groepstrainingen bij Speijers Sport zijn er natuurlijk wekelijks ook de reguliere ijstrainingen. Bijna elke 3 weken komt onze Zweedse coach Thomas Engström richting het Rijk van Nijmegen om verder te bouwen aan waar de Romeinen zo’n 2000 jaar geleden mee gestopt zijn: een effectieve aanval en een sterke verdedigingslinie. De trainingsweekenden zijn intensief met veel uren off-ice trainingen, deze worden gehouden bij hockeyvereniging QZ aan de Staddijk. En natuurlijk ook de ijstrainingen op het Triavium. Daarnaast de tactische besprekingen tussendoor, allemaal met één doel: een medaille halen op het aankomende WK.

Afgelopen weekend konden we het resultaat van de vele trainingsarbeid laten zien aan het thuisfront in de oefenwedstrijden tegen Duitsland. Duitsland acteert sinds 2 jaar in de A-poule, afgelopen jaar konden ze zich handhaven. Zij spelen eind januari het WK in Khabarovsk, Rusland. Op ongeveer 1,5 uur vliegen daarvan zuidwaarts wordt in dezelfde week de B-poule gespeeld, in het winterse Harbin. Harbin is wereldberoemd om zijn ijssculpturenfestival. Dit festival daar organiseren kan ook makkelijk, het kan daar behoorlijk fris zijn, tot -30 graden.

De definitieve selectie is nog niet bekend, dus iedereen zou speeltijd krijgen om zich te kunnen bewijzen. Begin december worden na het trainingskamp in Västerås (Zweden) de namen bekend gemaakt die meegaan naar China. Omdat de reis naar China veel geld kost hebben de spelers onder leiding van “Mister Halloween” Nick Verbruggen twee weken geleden een Halloween party georganiseerd om extra geld te genereren om onze kosten te drukken. Ook met het Nederland-Duitsland weekend waren er verschillende dingen omheen georganiseerd. Een loterij was daar één van, maar men kon zich op de photobooth ook de beste speler van Nederland wanen.

S_DSC_0246

Zaterdagmiddag was het eindelijk zover, om 15:30 uur teambespreking over de wedstrijd van 18:00 uur. Onze Noors-Nederlandse spelers Sverre en Bou Tveitan waren die dag uit Oslo overgevlogen en door opa en oma netjes vanaf Schiphol naar het Triavium gebracht. Ook onze enige Bemmelaar in Zweedse dienst, Stefan Geenen, had het vliegtuig genomen vanuit Stockholm om dit weekend zijn skills aan het publiek te laten zien. De voorbereidingen waren goed geweest, dus daar kon het niet aan liggen. Het inmiddels toegestroomde publiek had plaats genomen op de tribunes, we konden rekenen op ruim 400 toeschouwers.

S_DSC_0213

Ron Bons

Ron Bons

Spreekstalmeester Ron Bons warmde alvast het publiek op door op zijn manier iedereen welkom te heten en ze heerlijk te laten “swingen” op dweilorkestmuziek. Het volkslied werd met volle borst meegezongen door het publiek, wel jammer dat sommigen na de eerste zin de tekst kwijt waren geraakt, maar dat mocht de pret niet drukken. De Zweedse bond had een topscheidsrechter afgevaardigd om deze wedstrijd te leiden, het was een oude bekende voor de meeste Nederlandse bandyspelers: Jörgen Jansson. Jörgen heeft in 2012 meegespeeld met het Nederlands team op het WK in Almaty te Kazachstan. Samen met Bas van Meijel een sterk arbitraal duo.

Duitsland, dat een sterker team had afgevaardigd dan afgelopen jaar, mocht de bal uitnemen. De eerste minuten verliepen wat rommelig bij beide teams. Na 7 minuten scoorde debutant Edwin de Bie zijn eerste doelpunt. Een listig balletje waar de Duitse keeper Victor Rud het nakijken had. Lang mocht Nederland niet van de voorsprong genieten, 6 minuten na het Nederlandse doelpunt scoorde de Duitsers achter keeper Thomas Jeukens de 1-1. Het spel ging op en neer, maar Nederland had duidelijk de overhand in de wedstrijd. Jordan Braam en Davis van Alst scoorden voor Nederland en daarna mochten de Duitsers ook nog een keer scoren, maar deden dat in hun eigen doel. De ruststand was 4-1 in het voordeel voor Nederland.

In de tweede helft pakte Nederland gelijk weer het initiatief en na een minuut bewoog het Duitse doelnet voor de 5e keer. David van Alst had zijn tweede erin liggen. Nederland liep snel uit naar 10-1, door doelpunten van Johan Kuhnen (3x), Stefan Geenen en Joris Vriezen. In de laatste minuut scoorde Duitsland nog de 10-2, wat ook de einduitslag was. Na de wedstrijd was er gelegenheid om met de spelers op de foto te gaan, daar werd gretig gebruik van gemaakt door de bandy fans.

Zondagmiddag stond de tweede wedstrijd Nederland-Duitsland op het programma. De Duitsers wilden zich niet tweemaal laten afslachten, dus ze kwamen goed beslagen op het ijs. Nederland speelde duidelijk een mindere wedstrijd en de Duitsers speelden een stuk beter dan de vorige dag. Nederland kwam na 3 minuten op voorsprong door Remo Speijers. Wederom kon Nederland niet lang van de voorsprong genieten. Nog geen 3 minuten later scoorden de Duitsers uit een vrije slag. De Duitsers bleven aandringen en na 13 minuten kwamen ze op voorsprong door keeper Marc Perenboom te omspelen. Dit was ook de ruststand. Een speech in de pauze van coach Thomas Engström moest Nederland weer goede moed geven. Kansen waren er zeker geweest, alleen werden ze niet afgemaakt zoals de dag ervoor. Een keeperswissel in de pauze, good old Bas Meijer mocht proberen in de tweede helft het Nederlandse doel schoon te houden. Nederland scoorde door een doelpunt van Johan Kuhnen de 2-2. Nog geen minuut later deden de Duitsers weer wat terug 2-3. Het werd een kat en muis spelletje, Nederland scoorde nog geen minuut later de 3-3 (Remo Speijers). Maar, de Duitsers kwamen in dezelfde minuut weer op voorsprong 3-4.

De rust was wedergekeerd, het spel golfde op en neer tot de 44e minuut toen de Duitsers een 3-5 voorsprong namen. Nederland nam daar geen genoegen mee en scoorde in dezelfde minuut de 4-5 (David van Alst) en nog geen minuut later de 5-5 door Sverre Tveitan. En er nu over heen gaan zou mooi zijn, een 3-5 voorsprong weggeven in 1 minuut kwam toch hard aan bij de Duitsers. Het eind van de wedstrijd naderde en het leek op een gelijk spel uit te komen. Een misverstand in de Nederlandse verdediging bracht de Duitsers 30 seconden voor het einde de overwinning. Einduitslag 5-6.

Een nuttig weekend geweest voor de coach en spelers. De voorbereidingen gaan gewoon door, volgend weekend komt onze Zweedse coach Thomas weer naar Nederland en het team gaat begin december naar Zweden voor het trainingskamp. Wij houden jullie op de hoogte.