Als je voor het eerst naar een groot toernooi gaat ben je een rookie. Je gaat dan je eerste minuten maken op een WK en scoort misschien wel je eerste goal. Dit jaar hebben we maar liefst acht heren die voor het eerst geselecteerd zijn. Aan het einde van het toernooi moeten ze de welbefaamde rookie-challenge doorlopen. Wie zijn deze acht spelers nou?

We beginnen met de heren die in Noorwegen wonen: Robin Cras, Wessel Hole-Ruigrok en Hidde Bakker. Robin is het jongere broertje van Alexander. Robin speelt ook voor Mjøndalen en heeft voorheen voor het Noorse Nationale Team gespeeld. Bij Bandy is het mogelijk om eenmaal van land te veranderen als je een dubbel paspoort hebt of via bepaalde regels ook voor een ander land mag spelen.

Robin Cras

Robin Cras


Wessel heeft een Nederlandse vader. Hij spreekt een aardig woordje Nederlands. Wessel speelt bij Hauger BK. Hidde Bakker heeft Nederlandse ouders die naar Noorwegen zijn verhuisd. Zijn jongere zusje Lara is geselecteerd voor het Noors Nationale Team tot 17 jaar. Wij hopen vanuit Nederland dat ze in de toekomst natuurlijk voor ons kiest. Hidde speelt voor Høvik. Zowel Hidde als Wessel hebben een jonger broertje die in de toekomst ook voor het Nederlands Team zouden kunnen gaan spelen.

William Reuser is nog een vrij onbekende speler voor de rest van het team. Hij heeft een Nederlandse vader. Hij woont in Zweden en speelt bij Vetlanda P19. Hij staat daar in de spits en pikt regelmatig een goaltje mee. Hij speelt in de hoogste competitie voor zijn leeftijd en is een zekere aanwinst voor het team.

Er blijven nog vier heren over die bij Bandy Vereniging Nijmegen spelen. Jolan Prudon, Dennis Vooren, Stan Vroon en Daniël Shen. Jolan heeft zich omgeschoold tot keeper wat hij boven verwachting doet. Het begon eigenlijk als grapje, maar dat werd al gauw serieus. Jolan is nog erg jong en kan nog jaren mee. We zitten niet ruim in de keepers en kunnen een nieuwe jonge keeper wel goed gebruiken. Voor Dennis leek zijn WK droom uiteen te spatten toen hij eerder dit jaar een schouderblessure kreeg. Hij is op tijd hersteld om te vlammen. We mogen wel wat verwachten, want hij scoorde al eerder in een oefenwedstrijd op het trainingskamp uit een corner. Stan en Daniël vullen de lijst aan om hun eerste minuten op een WK te maken. Voor deze jongens is alle ervaring op groot ijs van belang om zich te kunnen ontwikkelen. Na jaren trainen in Nijmegen en op trainingskampen in Zweden kunnen ze het voor het eerst laten zien op een Wereldkampioenschap.