vooruitblik-johan

Johan Kuhnen wil de eerste test doorstaan door te winnen van de Duitsers

Samen met onze captain blikken we vooruit op de oefenwedstrijden tegen Duitsland. Vanaf de zomervakantie is Johan zich aan het voorbereiden op het WK bandy in Trollhättan, Zweden. Een belangrijk meetmoment is het interlandweekend tegen Duitsland. Op 5 en 6 november speelt Johan met zijn team tegen de regerend b-poule kampioen Duitsland. Het is niet de eerste keer dat Duitsland in Nijmegen tegen Nederland speelt. In 2015 heeft Nederland een soortgelijk weekend twee keer winnend afgesloten met een knappe teamprestatie.

Respect hebben voor deze tegenstander staat voorop. Het is een enorme prestatie om kampioen te worden. Dat wil niet zeggen dat het Nederlands team kansloos is. Zo vertelde hij dat er zowel individueel als in teamverband meer dan ooit getraind is. Samen met de nieuwe coach is een intensief trainingsprogramma samengesteld en zijn we moeilijk te verslaan. “Het niveau van het team is een stuk hoger door de fysieke staat op dit moment.” De speelstijl en patronen worden er hard ingeslepen.

Trots en het derby-gevoel

Hij is enorm trots op het mogen uitkomen voor het nationale team. Het oranje shirt met de leeuw en het horen van het volkslied blijft toch elke keer bijzonder. Een extra dimensie aan deze wedstrijd is dat het een derby is. Nederland – Duitsland zal in elke sport een derby zijn. Een aantal jaren terug bestond deze wedstrijd niet in bandy. Toentertijd was het Hongaarse team de grootste vijand voor Nederland. Het Hongaarse team is op vergelijkbaar niveau en het maakte Johan met het team altijd extra gemotiveerd om te winnen. Of het nou Duitsland of Hongarije is, de oudere generatie zou altijd zeggen: “Er komt zeker een derby gevoel naar boven, maar er MOET altijd gewonnen worden.”

Herinnering van de laatste ontmoeting

De laatste ontmoeting tegen Duitsland was in 2016 op het WK in Ulyanovsk. Het WK die Duitsland met een gouden medaille afsloot. De twee teams werden uitgenodigd door een andere stad genaamd: Dimitrovgrad, ongeveer anderhalf uur rijden vanaf Ulyanovsk. De mooiste herinneringen aan de wedstrijd zijn de warme ontvangst en de enorme belangstelling van de plaatselijke bevolking. Het was ook een unieke ervaring voor het hele team om een keer een wedstrijd voor een groot publiek van ruim 4000 toeschouwers te spelen.

Wij vroegen nog aan Johan: “waarom moeten mensen naar de wedstrijden op 5 en 6 november komen kijken?”. Het antwoordde daarop: “de wedstrijden tegen Duitsland zijn altijd de moeite waard om te zien. Dit Nederlands team heeft een missie en dat is een medaille op het WK. En dat kan alleen maar als we als een team keihard samen ervoor gaan.”

Als je nieuwsgierig bent, kom dan kijken in het Triavium in Nijmegen! Op 5 en 6 november is de toegang tot deze wedstrijden gratis. Op zaterdag spelen ze van 19:30 tot 20:30 en op zondag spelen ze van 11:00 tot 12:00. Zet jezelf ook op aanwezig op ons event op Facebook: https://www.facebook.com/events/1791263244478055/