Privet vanuit Irkutsk,

We zijn er, na een reis van ongeveer 15 uur zijn we om 7 uur in de ochtend plaatselijke tijd gearriveerd in Hotel Angara. Het ligt in het centrum van Irkutsk, tegenover een schitterend park met verschillende ijssculpturen.

Maar we beginnen nog eerst even afgelopen week door te nemen, er zijn toch wat dingen voorgevallen.

Nadat iedereen verbaasd de Volkskrant van vorige week zaterdag had gelezen, waar een Nederlandse journalist de moeite had genomen om naar Zweden af te reizen om daar het Somalische bandyteam te interviewen. Niet even checken of er in Nederland ook bandy wordt gespeeld en of er geen Nederlands team richting Irkutsk zou afreizen. Een gemiste kans…..

Maar dinsdag stond er wel een reporter van Radio 1 om een verslag te maken van de training. Onze trainer Joost Bertinov, captain Johan Kuhnenov en opperBOBO Frank Petersjenko werden geïnterviewd. Om het radioverslag een beetje spectaculair te maken besloot de reporter dit onder de training op het ijs te doen. Toch verbaast van de snelheid en de harde schoten wist de reporter zich staande te houden op het gladde ijs. Toen hij eenmaal een bandybal in de handen had, vroeg hij onze captain of er wel eens iemand een bal in zijn gezicht kreeg, want de bal is net zo hard als een puck. Johan vertelde hem dat dit eigenlijk nooit gebeurde. Nog geen 10 minuten later tijdens de training, de reporter was inmiddels al weer richting Hilversum,  kreeg Johan na een mooie pass de kans om van de blauwe lijn te schieten. Verdediger Rick de Grood worp zich voor het schot en kreeg vol de bal in het gezicht. Het doodleggen van een bal is voor Rick al een hele kunst, maar Rick presteerde deze keer wel, alleen was het op zijn jukbeen. Met een hoop show liet hij zich op het ijs vallen. Een blauw plekje op zijn wang als gevolg.

Vanuit Zweden kregen we het bericht, waar onze Dopski speelt, dat hij problemen had om zijn Nederlandse paspoort terug te krijgen, waar het visum in was geplaatst. Legitimeren moest hij met zijn paspoort, maar die had die persoon achter de balie. Dus moest onze Dopski iemand regelen die hem moest identificeren.

Zaterdagmorgen was het dan zover, vanaf de Winkelsteeg  was het vertrek om 07:00 uur gepland. Sommige hadden nog via de zwarte markt uitzwaaikaarten kunnen regelen. Zo ook de ouders van Johan, die daar een godsvermogen voor neer hadden gelegd. Ook papa Hengstinov een vaste uitzwaaiklant, was weer van de partij. Met een vertraging van 10 minuten reden we richting Düsseldorf airport. De chauffeur was trots dat hij ons team mocht rijden, dus sponsorde hij de koffie en thee in de bus. Eénmaal daar aangekomen waren er weer problemen met onze Luc Lomanov, hij had 2 tassen bij zich, waar er maar 1 toegestaan was. Als een echte Luc stond hij erbij en keek erna. Om vervolgens toch maar alles in de tas te mieteren en zijn tweede tas (een koffer) in bewaring te geven. Misschien was het toch handiger geweest om de koffer in zijn tas te stoppen.

Op tijd vertrokken onze Russische piloten richting Moscow om daar 3 uur later te landen zoals ze geleerd hadden op de cursus. Onze nieuweling Yousouf Verbrugski had geluk om gelijk naast een Russische chick te mogen zitten. De 2 uur overstaptijd was krap aan voor sommigen, de meeste tassen waren al gelijk op de band, maar enkelen moesten er iets langer op wachten, dus moest er flink gehaast worden om weer opnieuw in te checken en op tijd het vliegtuig te halen. In Moscow voegde ook onze Noorse Nederlander Bendik Brekkemalev zich bij het team. Eenmaal in het vliegtuig, waar de beenruimte zeer krap was, was het Johan’s beurt om naast een lekkere Russische chick te zitten. Met een kwartier vertraging landden we veilig op het vliegveld van Irkutsk, die volgens mij een verlengde landingsbaan had. Na bijna 20 minuten taxiën konden we voet zetten op Siberische bodem. Daar stond ons “koffertje” Natasha ons op te wachten. Zij lijkt als 2 druppels water op de vriendin van Stephanov, Karin.

2014-01-26 21.32.18

Aangekomen in het hotel, zondagmorgen 07:00 uur, werden de sleutels van de kamers verdeeld en kon iedereen even zijn ogen dicht doen. Vanmiddag hebben we een uurtje training gehad en in de avond zijn we naar de openingsceremonie geweest.  Onze rookies Yousouf en Bendik waren de uitverkorenen om achter de Nederlandse vlag te schaatsen. We hebben de eerste helft van de wedstrijd Zweden – Finland bekeken bij een graad of -20. Nu zijn we weer terug in het hotel en bereiden we ons voor op onze 1e wedstrijd, morgen, tegen Hongarije. Deze wordt gespeeld om 13:00 uur plaatselijke tijd, dat is 05:00 uur in de morgen Nederlandse tijd.

Groetjes oftewel poka poka vanuit het frisse Irkutsk.
Vladipeer