Afgelopen vrijdag was het weer zover. Om half 5 in de ochtend vertrok de bus vanaf het Triavium richting Schiphol. Normaal alleen met spelers en begeleiding van het Nederlands team, maar deze keer zaten er ook spelers uit het jeugdteam in de bus met een aantal begeleidende ouders. Niet om de grote jongens uit te zwaaien op Schiphol, maar ook om deel te nemen aan trainingen en wedstrijden in het Zweedse Västerås. 28 personen in totaal, gekleed in het oranje, veroverden Schiphol. Na het inchecken, de gevreesde security controle. Gelukkig kwam iedereen er zonder poespas er doorheen. Om klokslag 5 voor half 9 verlieten we de luchthaven richting het Zweedse Stockholm. Daniël, een van de jeugdtalenten, is altijd in om een mopje te vertellen. Twee dames die achter hem zaten, hadden daar een andere mening over. Maar dat mocht de pret niet drukken bij de andere passagiers. Sommige spelers lagen al gelijk te slapen, wat overigens altijd mooie foto’s oplevert.

Aangekomen in Stockholm stond onze bus al te wachten. Nog geen uur later arriveerden we in Västerås, waar onze Zweedse bondscoach ons op stond te wachten. We konden ook gelijk kennis maken met een vijftal nieuwe Noorse jeugdspelers en één Zweedse jeugdspeler, die allemaal een Nederlandse achtergrond hebben. Misschien zitten er wel toekomstige Nederlands team spelers bij. Voor de jeugdspelers van Nijmegen Sven, Bjorn, Stan, Tristan, Kylian, Sander, Pieter, Daniël, Dennis en Jolan kon het avontuur beginnen.

Na een snelle lunch konden we gelijk het ijs op voor een training van anderhalf uur. Het veld werd in tweeën verdeeld, de ene helft voor het jeugdteam en de andere helft voor het Nederlands team. Voor iedereen was het wel wennen om weer op groot ijs te staan. Het Nederlands team had 3 uur na de eerste training een oefenwedstrijd tegen een veteranen team van Tillberga. Normaal gesproken verwacht je van een veteranen team een stel oudjes die het nog leuk vinden om wekelijks te ballen. Maar in Zweden hebben ze daar geheel andere opvattingen over. Gewoon veteranen die op topniveau hebben gespeeld en die elke wedstrijd met zoveel mogelijk doelpunten willen winnen. Er zat een speler tussen die in het Fins nationaal team had gespeeld en eentje uit het Zweeds Nationaal team. Beide pas onlangs gestopt met top bandy. Dat gebeurde dus ook vrijdagmiddag tegen het Nederlands team. De eerste helft konden we het nog aardig tegenhouden en hadden zelfs sporadisch een kans op een doelpunt. De tweede helft daarentegen, was het eenrichtingsverkeer richting het Nederlandse doel. Einduitslag was 14-1. Het enige Nederlandse doelpunt werd gescoord door Stephan den Brok, vanuit een corner. Na de wedstrijd waren er een stuk of 10 pizza’s besteld, geen echt sportvoedsel, maar de pizza’s, size karrewiel, gingen er bij de spelers en supporters als zoete broodjes in. Na een lange dag van reizen en trainen lagen de meeste vroeg op bed.

Ochtendtraining

Zaterdag was weer vroeg dag, het jeugdteam had om 08:00 uur de training en het Nederlands team om 08:30 uur. Anderhalf uur trainen op buitenijs met de opkomende zon, kan niet mooier. Na de lunch moest het Nederlands team wederom een oefenwedstrijd spelen, dit keer met de drie ‘Noors Nederlandse” spelers Bou, Jostein en Sam, die de vorige wedstrijd er niet bij waren. Zij konden pas vrijdagmiddag vertrekken uit Oslo voor de 5 uur durende rit. Het begon al goed, ze kwamen al gelijk in de file, dus de eerste vertraging. Ja, en als je de verwarming in een Tesla aanzet, kan je minder kilometers rijden, dus het drietal moest 2x elektriciteit tanken onderweg. De tweede oefenwedstrijd was ook tegen een veteranen team, dit keer met een oude bekende van het Nederlands team, ex Amerikaans international Jasper Felder. Ook hier hetzelfde als de dag ervoor, voor de Zweden was het geen oefenwedstrijd, maar gewoon een wedstrijd die gewonnen moest worden. Wederom 14 doelpunten tegen, maar nu wel vier maal gescoord; William Barelds, Stephan den Brok en 2x door Remo Speijers.

Na onze wedstrijd moest het jeugdteam ook een wedstrijd spelen tegen de U16 van Västerås. Voor sommige spelers was dit de eerste keer een wedstrijd op groot ijs. Ondanks de zenuwen en het nieuwe voor sommige, speelden ze een goede wedstrijd. Uitslag was 4-1, doelpunt werd gescoord door Hidde. Na het diner was er in de avond nog een training van anderhalf uur. Terug in het hotel was de jeugd nergens te bekennen, wat bleek, er zaten een paar vrouwelijke jeugdsportteams in het hotel, dus de ouders (Tonnie, Chris, Stanley, Jaimy en Bas) konden rustig een biertje pakken in de hotellobby.

Hidde Bakker in actie

Hidde Bakker in actie

NL-VSK jeugd

Zondagmorgen speelde het jeugdteam wederom een wedstrijd tegen de jeugd van Västerås, de coaches Thomas en Jordan waren zeer tevreden over de progressie die de jongens dit weekend hebben laten zien. Deze wedstrijd werd helaas verloren met 7-2, doelpunten gescoord door William en Hidde. Het Nederlands team had nog een onderling wedstrijdje voor de boeg.

NL-legends

Onze coach Thomas was er nog niet uit voor de laatste paar plaatsen in de definitieve selectie voor het WK in Irkoetsk. Het was een close en gewichtig partijtje, waarbij Steel (Stephan den Brok) met zijn gewicht op Jordan ging liggen; dikke lip, losse tand en een schaafwond op de kin.

Jordan-steel gevecht

Voor de coach was het even puzzelen, maar hij kon de laatste 2 namen toevoegen op zijn lijstje. Het waren de “Noors Nederlandse” jeugdspelers Wessel Hole-Ruigrok en Mikkel Havig-Gjelseth. Deze zullen maandagmorgen met een big smile op school hebben gezeten.

Na de lunch was het tijd om weer richting het vliegveld te gaan. We werden zoals gewoonlijk weer vriendelijk ontvangen in het KLM toestel, die ons weer naar Nederland zou brengen. Het team had nog wel een verzoek aan de bemanning; onze standup comedian Daniël Shen wilde graag een mop vertellen door de intercom gedurende de vlucht. Gelukkig stemden ze daar mee in. Niet iedereen begreep de mop van Daniel, maar zijn aanstekelijke lach zorgde wel voor wat beroering. Na een luid applaus ging hij gelukkig weer rustig op zijn plaats zitten. Weer terug in Nijmegen wacht ons nog 4 weken training voordat we vertrekken richting Siberië. In het Russische Irkoetsk nemen we het op in de voorronde B poule tegen Hongarije, Tsjechië, Oekraïne, China en Mongolië. Het WK begint op 1 maart en natuurlijk zullen we van daar uit ook weer verslagen verzorgen.

Vladipeer