In de voorbereiding op de aankomende WK bandy in Chabarovsk, in Rusland werd al vroeg in het seizoen onderling besloten om enkele oefenwedstrijden Nederland – Duitsland te spelen. Het was heel moeilijk om een passend weekend te vinden, maar uiteindelijk zijn op zaterdag 29 en zondag 30 november twee rinkbandy interlands tegen Duitsland gespeeld.

IMG_2696

De bandyers in Duitsland hebben hun hoofdkwartier in Frankfurt. Deze wedstrijden hadden ze 17 spelers bij zich waaronder 11 spelers die geboren zijn in Rusland. Die Russen wonen tegenwoordig in Frankfurt waar ze vaak werken bij bv banken die veel zaken doen in Rusland. Vaak zijn ze al genaturaliseerd tot Duitser en/of getrouwd met Duitse vrouwen. Het zijn op een enkele uitzondering na allemaal recreatie ijshockeyers, die nu dus ook bandy proberen.

Op zaterdag 29 november de eerste wedstrijd. Nederland had veel debutanten, waaronder startende goalie Thomas Jeukens, oud ijshockeyer. Rick Bögels is na vele knieproblemen ook weer terug, hij keepte in de tweede helft. De overige debutanten waren jongelingen Joris Vriezen en Sem Cornelissen en oud ijshockeyers Remo Speijers en Frank Wilting.

Nederland begon heel erg goed en bepaalde het spel. Bij de rust stond het met 5-1 voor. Dat kon Duitsland toch niet laten gebeuren en in de tweede helft hebben ze met een andere keeper en met alleen de sterkste spelers gespeeld. De ploegen werden daarna meer gelijkwaardig, duidelijk was dat dit meer een tegenstander was om rekening mee te houden. De tweede helft werd gewonnen door Duitsland, de eindstand was 8-6 voor Nederland.

Zaterdagavond na de wedstrijd zijn de onderlinge goede verhoudingen nog bevestigd door een gezamenlijk etentje in de binnenstad van Nijmegen. helaas konden niet alle spelers van Nederland hierbij aanwezig zijn.

IMG_2710

Op zondag was het voor de Nederlanders inmiddels wel duidelijk dat Duitsland niet meer de tegenstander is van vorig jaar, toen ze met 9-1 en 9-2 werden verslagen door Nederland. De tactiek werd nu wat beter en uitvoeriger besproken. Duitsland begon gelijk in de sterkste opstelling waardoor de hele wedstrijd meer gelijkopgaand was. Toch zit er meer bandy in het Nederlandse team, terwijl de Duitsers meer neigen naar het korte ijshockey spel. Nederland moet nog wel wat meer leren niet in dat spel mee te gaan, want dan zijn de Duitsers op hun sterkst. Uiteindelijk leidde dit tot een 7-5 overwinning voor Nederland.

Nu zal de voorbereiding naar de WK verder gaan. De tegenstanders in de poule in de WK zijn Duitsland, Mongolië, Somalië en China. Na de poule volgen de kwartfinales voor de eerste vier ploegen. Lees hierover meer op de WK pagina.