Team Nederland onder 15 jaar is aangekomen in Oslo in Noorwegen. De dag, of eigenlijk nacht, begon niet zo goed omdat er forse sneeuwval was in Nederland toen iedereen op weg was naar Schiphol. Maar gelukkig kon iedereen toch ongeschonden inchecken. Het vliegtuig had ook wat last van de sneeuw want die moest na het wegrijden van de gate een heel stuk rijden naar een tijdelijke parkeerplaats waar het eerst helemaal schoongemaakt moest worden van sneeuw en ijs. Met vertraging is toch de reis begonnen en verder vlekkeloos verlopen.

image

Bij aankomst in Oslo was de bus er binnen een paar minuten, die kon ons gelijk naar onze bestemming van deze trainingsweek brengen: Ulleval stadion in Oslo. Het team verblijft hier in het clubhuis van de club Ulleval. We hebben de hele week een eigen kleedkamer annex slaapzaal ter beschikking en we mogen ook gebruik maken van de keuken en de andere ruimten in het grote clubhuis.

image

 

We werden ontvangen door Tor Audun Sorensen, die als vrijwilliger aan deze club verbonden is. Tor werkt ook voor de Noorse Bandy Federatie en zit samen met Frank in de Technische Commissie van de internationale bond, de FIB. Tor heeft ons rondgeleid door het clubhuis, en wat verteld over de club Ulleval en bandy in Noorwegen. Leuk om te weten is dat in een relatief klein gebied rond Oslo rond de 70% van alle Noren leven en dat ze in dat gebied op het moment acht kunstijsbanen voor bandy hebben. Er komen er zelfs binnenkort nog twee bij! En dat voor ongeveer 3500 bandyspelers… Verder wordt er in Noorwegen alleen in de plaatsen Bergen en Trondheim bandy gespeeld. De club Ulleval heeft 20 teams in alle leeftijdsgroepen en het beste team, het A-team, staat tweede in de hoogste divisie van bandy.

Het Ulleval complex omvat niet alleen een bandyveld, maar ook een grote parkeergarage onder het bandyveld, een hotel grenzend aan het bandyveld, het nationale voetbalstadion direct achter het hotel, een winkelcentrum en ook flink wat kantoren die allemaal rond het voetbalstadion zijn gebouwd. Heel veel Noorse sportbonden hebben hier hun kantoor, zoals ook de Noorse Bandy Bond. In de Noorse Bandy Bond zijn een aantal sporten vertegenwoordigd. Naast bandy zijn dat innebandy ofwel floorball en veldhockey. Zoveel anders dan in Nederland: veldhockey is hier echt heel klein, floorball is super groot

Na deze uitleg stonden onze mannen te popelen om het ijs op te kunnen. En dat mocht uiteraard. De eerste training gebeurt terwijl het ijs ook beschikbaar is voor iedereen die maar wilt. Dus de eerste ijservaring van deze week is tussen zo’n 20-30 anderen die lekker aan het schaatsen of bandyen zijn. Ze hebben een stuk veld kunnen afbakenen en daar zijn ze lekker aan de kou en het grote ijsveld aan het wennen.

image