Ni Hao,

Gisteravond hadden Twan, David en Remo een pyjamaparty bij de plaatselijke massagesalon. De pyjama’s hadden ze in het winkelcentrum tegen een scherpe prijs weten in te kopen. Dit hadden ze ook gedaan omdat we natuurlijk vroeg naar bed moesten.

479371B3-28F0-429C-892F-746B106C4215

Want het toernooi kan eindelijk beginnen! Natuurlijk zie ik jullie denken “Het toernooi is toch al een dag of 3 aan de gang?”. Jazeker, maar vanaf vandaag gaat het om de knikkers. En om maar in de oneliners te blijven van de beroemde oude Chinese wijsgeer Johan Cluijf: “Als we één goal meel maken dan de tegenstandel, dan zitten we in de halve finale”. En daar ging deze wedstrijd om.

Woensdagmorgen 06:00 uur Harbin tijd ging bij ons de wekker. In Nederland was het 23:00 uur en iedereen zat zich te vergapen aan Jinek. Voor ons op dat moment de belangrijkste wedstrijd van het toernooi. 06:30 uur: Het Chinees morgenbuffet is geopend, we werken wat eitjes en andere versnaperingen naar binnen en laten de rijst, worstjes en andere zaken links liggen. Buiten is het wat mistig, dat betekent dat er veel smog is en dat we daar wel eens last van kunnen krijgen. De temperatuur is 25 graden onder nul. 07:15 uur: vertrektijd van de bus. Onze chauffeur Wang Toet rijdt langzaam weg, met de hand op zijn nieuwe claxon, richting het ijsstadion. Hij weet een nieuw record te vestigen door links en rechts iedereen toeterend in te halen.

Uiteindelijk volkomen overbodig, want in het stadion waren ze er niet op ingesteld dat de wedstrijden van vandaag een uur eerder zouden beginnen. De kleedkamer was niet open, geen thee en koffie voor de Bobo’s. Maar na een snelle actie van onze begeleider Anton (dat is de Europese vertaling van zijn Chinese naam), konden we gaan omkleden. Nederland lag al op één oor en droomt van een goed bericht uit China als ze wakker worden. Onze coach Thomas geeft nog een peptalk in de bus. Het Nederlands team is er klaar voor. Winnen we deze wedstrijd dan hebben we in ieder geval nog 2 wedstrijden in het vooruitzicht. Bij verlies staan we in de verliezerronde met nog 1 wedstrijd voor de boeg.

09:00 uur: de zon komt langzaam op, blauwe lucht en -24 graden, de scheidsrechter fluit het beginsignaal. Oekraïne mag de bal uitnemen. Coach Thomas had Nick bij het begin van de wedstrijd als extra aanvaller geposteerd en we hebben de tegenstander gelijk onder druk gezet. Het leverde ons in een paar minuten 5 goede kansen op van andere Good old Johan de Fist Kuhnen en Remo Speijers, maar helaas geen doelpunten. Toen Oekraïne bekomen was van de Nederlandse aanvallen, kregen ze wat meer grip op de wedstrijd. Ze speelden een fysieke wedstrijd, dat leidde naar de eerste straf van 10 minuten voor de Oekraïners. Na een mooie pass kwam David van Alst naar binnenrijden en kwam toen de nr. 25 van de Oekraïne tegen. David vloog door de lucht en kwam hard op het ijs terecht. De Canadese scheidsrechter trok meteen de rode kaart voor een elleboogstoot. David krabbelde op en liet zich aan de kant even goed verzorgen door onze fysiotherapeut Joost van Wijchen. Nederland liet zich niet van zijn stuk brengen door het fysieke spel.

Stephan den Brok opende de score voor Nederland met een verwoestend schot vanuit de corner. Onze huisfotograaf en bobo Hans Geenen was zo blij dat hij met camera en al uitgleed en halverwege het speelveld tot stilstand kwam. Helaas was er toen niemand meer over om dit voor het thuispubliek vast te leggen. Het zou mooi zijn om met een voorsprong de pauze in te gaan. Maar Oekraïne kreeg een onterechte penalty na een vermeende obstructie van onze enige Nederlandse verdediger met een straf: Rick de Grood. De penalty werd hard ingeschoten, keeper Thomas Jeukens had het nakijken. Met nog 1 minuut te gaan ging Nederland weer in de aanval, de Oekraïense keeper redde een inzet van Nederland, maar kon het daarop volgende schot van Stephan den Brok alleen nog maar uit het goal pakken. 2-1 voor Nederland!!!

10:00 uur. Na de pauze ging Nederland verder waar ze de eerste helft mee geëindigd waren, aanvallen. Het bleef een fysieke wedstrijd, de goed leidende scheidsrechters hadden geen probleem om hun fluitjes warm te houden. Nederland bleef rustig combineren en dat leidde tot het 3e doelpunt. Alexander Cras kon weer een doelpuntje bijschrijven op de topscorerslijst. Hij wist een penalty weer keurig binnen te schieten. Nederland bleef de wedstrijd beheersen. Een mooie combinatie van Alexander met Remo werd zeer mooi afgerond door mr. Speijers Sport himself: 4-1. De Nederlandse bank inclusief de Chinese koffertjes waren door het dolle heen. Met nog 20 minuten te spelen werd Bou Tveitan getorpedeerd door de tegenstander. Een tweede rode kaart volgde voor de Oekraïners. Nederland heeft twee man meer op het veld staan en kan de wedstrijd professioneel uitspelen. Onze coach Thomas Engstrom maant de spelers tot kalmte om zich niet te laten provoceren tot straffen. De laatste seconden tikken weg, de scheidsrechter telt nog wat blessuretijd bij, maar dat deert het Nederlands team niet. Na 3 jaar in de lagere poule te hebben gezeten van de B poule, kunnen we weer naar boven kijken. 10:50 uur: De scheidrechter blaast de laatste maal op zijn fluit, Nederland heeft de halve finale gehaald!!!!!!! De spelers en begeleiding stormden het veld op. Na de gebruikelijke handjes te hebben gegeven was het tijd voor een echte overwinningsfoto. Op de persconferentie spraken de beide coaches lovend over het Nederlandse spel. Captain Nick Verbruggen gaf ook zijn commentaar en luisterde aandachtig naar de Chinese tolk of zij wel de juiste vertaling gaf aan de aanwezige Chinese journalisten.

6EE36D86-B21A-4125-832C-304D6BF969D8

16:00 uur: Vertrek naar het ijssculptuurfestival waar Harbin om bekend staat. Aangekomen zien we al de immense gebouwen die opgetrokken zijn uit ijs van de plaatselijke rivier. Een schouwspel met veel licht. De groep kan zijn eigen weg gaan, sommige gaan sleetje rijden op een speciale aangelegde baan. Andere nemen even een warm drankje om warm te worden. Het is echt een speciaal evenement dat inmiddels al miljoenen mensen hierheen heeft gebracht de laatste jaren.

20.00 uur: zes personen uit de groep zijn uitgenodigd op een verjaardagsfeestje van het hotel. Edwin, Mees, Remo, Joost, Thomas en Frank zijn de uitverkorenen. Het feestje blijkt een heel serieus groot feest, met van elk land 6 personen. Op het feest uiteraard een volle tafel met eten en non-alcoholische drank. Maar belangrijker, heel veel pers en veel optredens. Onder andere een Kung Fu vechtster, een Chinese damesgroep met grote trommels, dans, een aria uit de opera van Beijing etc. Het was een fantastisch geheel.

FBB970F3-93D8-48A3-B01F-0FB60365A8A3

Ook werden de jongens die in januari jarig waren (Edwin en Mees) op het podium geroepen waar ze met soortgelijke deelnemers uit de andere landen Chineses teksten moesten leren, taart moesten aansnijden en een liedje mochten zingen. Het bleek tijdens de hele avond dat Mees en met name Edwin, door zijn lengte, erg populair waren bij de Chinese dames. Ze wilden steeds met die Nederlanders op de foto en ze waren niet bij de tafel weg te slaan. Zelf bij het weggaan moesten Mees en Edwin een encore geven en de trap nog een keer af voor een extra setje foto’s met wat dames.

893A2091-187D-4FEC-ABBD-F802EBCFCE09

Donderdag hebben we een rustdag, we hebben nog wel een training en een bespreking en de rest van de dag hebben we vrij. Vrijdag om 16:30 uur (Nederlandse tijd 09:30 uur) spelen we de halve finale tegen Estland, dat met 20-0 heeft gewonnen van Somalië. Verliezen is weer geen optie. We hebben maar 1 doel en dat is de finale. De andere halve finale gaat tussen Japan en China. Vrijdag hier weer een verslag van.

Groetjes uit het frisse Harbin,
Vladipeer