Scandinavië, het walhalla voor bandy spelers. Je hebt hier alles wat je nodig hebt! Veel ijsbanen waarvan er een aantal ook overdekt zijn, enorm veel wedstrijden, goede trainers en enorm veel trainingsmogelijkheden. Waarschijnlijk weten vele lezers al dat er een aantal spelers met Nederlandse bloed in Scandinavië spelen. Maar waar spelen ze, op welk niveau spelen ze en hoe doen ze het in hun team? Om jullie daar wat meer van op de hoogte te brengen, willen wij een aantal keer per jaar verslag over deze spelers uitbrengen. Een kijkje in het bandy leven van een aantal van onze Nederlandse spelers in Scandinavië!

 

Gebroeders Tveitan

 _SVERRE TVEITAN  _BOU TVEITAN

Sverre en Bou Tveitan wonen in de Noorse hoofdstad Oslo. Een Nederlandse moeder heeft voor de connectie met Nederland gezorgd. Ze hebben zowel voor de Nederlandse taal als voor bandy enorm veel talent. Beide zijn spelend voor Snarøya, een club genoemd naar een buitenwijk in Oslo. Sverre heeft afgelopen augustus de leeftijd van 18 aangetikt en Bou is sinds kort 17 jaar oud.

De oudste speelt als aanvaller en is afgelopen jaar tot MVP (most valuable player) uitgeroepen in zijn team. Terwijl de jongste grote stappen aan het maken is als verdediger. Hij heeft zijn MVP award afgelopen jaar op het WK verdiend.

In Noorwegen begint het ijsseizoen een stuk later dan in Zweden. Ze trainen in het voorseizoen op een ijshockeybaan. Ook wordt er veel off-ice getraind in het voorseizoen. De wedstrijden beginnen in november. Samen gaan ze in het eerste van Snarøya spelen dat uitkomt in divisie 1. Dat is het 2e niveau in Noorwegen.

Beide spelers zullen twee keer afreizen naar Nederland voor een trainingsweekend en oefenwedstrijd tegen Duitsland.

 

Stefan Geenen

 _STEFAN GEENEN

Deze 23 jarige volbloed Nederlander speelt zijn tweede seizoen op Zweedse bodem. Van oorsprong komend uit Nijmegen, heeft hij al een eerder jaar in Västerås gespeeld. Hij speelde in de jeugdopleiding van Tillberga en is na één seizoen terug naar Nijmegen gekomen. Toen hij 23 werd besloot hij nog voor minimaal een seizoen in Zweden te gaan spelen. Dit gebeurt dan nu bij Uppsala Bois in de eerste divisie. Zijn debuut in de Zweedse eerste divisie heeft hij al eerder gemaakt bij het ontwikkelingsteam van Tillberga. Stefan begon zijn debuut gelijk met een goal. Nu zes jaar verder zijn we benieuwd hoe de prestaties van hem zullen zijn op Zweedse bodem.

Eind augustus is Stefan aangekomen in Uppsala en is gelijk twee maal per week begonnen met innebandy (floorball). Op 10 september is de eerste training in de Relitahallen op groot ijs begonnen. Op 24 september heeft hij zijn eerste oefenwedstrijd tegen Djurgården gespeeld. In de met 3-1 gewonnen wedstrijd heeft hij ongeveer 40 minuten gespeeld als half-back. De daaropvolgende wedstrijd begon hij als middenvelder. Hij vertelde ons dat het niveau een stuk hoger ligt dan in Nederland en dat hij nog aan de snelheid moet wennen.

In november zal de competitie beginnen waarin hij WK-genoot Simon Lilla van Estland gaat tegenkomen.