De seizoenen in het hoge noorden zijn begin maart tot hun einde gekomen. In de hoogste competities in Scandinavië spelen ze altijd een spectaculair knock-outsysteem met als hoogste doel de finale. We hebben onze vier nationaalteam spelers in Zweden en Noorwegen geïnterviewd en samen het afgelopen seizoen geëvalueerd.

Eén van onze sterspelers Alexander Cras speelt voor het Noorse Mjøndalen waarmee hij het tot en met de kwartfinale heeft geschopt. Ze zijn op de 5e plaats geëindigd en troffen dus nummer 3 op de ranglijst genaamd Ullern. In de vierde wedstrijd trok Ullern de derde zege naar zich toe en schakelde het team van Alexander uit. Het team van Alexander heeft een samenwerkingsverband met topteam Jenisej uit Rusland. Jaarlijks worden er toptalenten aan deze Noorse club uitgeleend.

alex

Het WK was fantastisch voor Alexander. Zo’n leuke groep had hij nog niet meegemaakt. Hij was van grote waarde voor het Nederlands team. Het scorend vermogen van deze speler is fenomenaal. Van de zes wedstrijden had hij in vier wedstrijden een hattrick gescoord. Uiteindelijk is hij topscorer van Nederland geworden met 17 goals. Zijn broer Robin en teamgenoot in Mjøndalen speelt in het Noorse nationaal team. Noorwegen speelt al in de A-poule en dat toernooi vond plaats in Khabarovsk (Rusland). Helaas had Noorwegen een iets minder leuk toernooi met geen enkele overwinning en zelfs een historische nederlaag op Amerika. Geregeld hadden de broers contact wat soms nog op een flauw grapje uitliep. Wij hopen Alexander aankomend seizoen een keertje in Nederland te zien.

alex beker

 

Stefan Geenen was het seizoen begonnen voor het Zweedse Uppsala Bois waarmee de samenwerking toch wat minder goed is gegaan. Als hij het jaar samen moet vatten, mistte hij enorm het sociale gedeelte in Zweden. Het was enorm lastig om zich aan deze cultuur aan te passen. De Zweden zijn gesloten mensen die niet graag een confrontatie aan durven gaan. In de beginperiode voelde Stefan zich niet voldoende opgenomen worden in het team. Elke speler heeft vertrouwen nodig om het maximale uit zichzelf te halen en dit kreeg hij niet van zijn coach. Wanneer hij om feedback vroeg werd dit alleen maar uitgesteld. Gedurende het seizoen is hij gaan rondkijken naar een team waar hij zichzelf meer op zijn plek voelde. In het pre-season had hij al een aantal keer meegetraind met Danmark waar hij het resterende gedeelte van het seizoen ook heeft gespeeld. Een ander team waar hij meer een dragende speler werd. Zelfs penalty’s en corners moest hij nemen. Corners was hij wel gewend, alleen was het nu de bedoeling om ze in te schieten.

De meest unieke ervaring van Stefan was toch wel op natuurijs een wedstrijd spelen. Bijna alle velden in Zweden worden kunstmatig gemaakt, maar in Kårsta niet. Hij speelde daar één van zijn laatste wedstrijden tegen Kåre. Een zwaarbevochten wedstrijd waar hij in de slotminuten de aansluitingstreffer maakte uit een corner. Het bijzondere was de kleur van het knetterharde ijs. Het had namelijk een gele gloed waardoor je de bal toch minder goed zag. Een perfecte training voor de omstandigheden in Harbin, China. Dit seizoen was hij goed voor 9 goals en 5 assists in Zweden.

kare

 

De Noorse broers Tveitan hebben een enorm goed seizoen gedraaid. Met als hoogtepunt toch wel het WK in Harbin. Beide spelers hebben zich dit jaar goed ontwikkeld en spelen met een stuk meer vertrouwen. Bou Tveitan was één van de spelers die keer op keer “work hard” zei. Het harde werken heeft volgens zich hem ook uitbetaald en nu schaatst hij trots met een gouden plak om de nek.

BouEnSverreMetMedaille

Onze spits Sverre Tveitan vond dat we enorm als nationaal team vooruit zijn gegaan. “We act like a team on the ice and off the ice”. Dat zijn wel één van de kernwoorden voor dit succes. Dit brengt ons ook meteen naar het grootste verschil tussen zijn team in Noorwegen en het Nederlands team. Volgens Sverre zijn wij meer een familie. Je kent je teamgenoten ook op een andere manier, omdat je samen slaapt, uit eten gaat en activiteiten doet.

Het mooiste moment gedurende het seizoen van Bou was het winnen van het WK en het scoren van zijn eerste goal tegen debutant Slowakije. Sverre heeft op het gala van zijn club Snarøya een award gekregen voor International Break-through. Samen kijken ze er naar uit om volgend jaar tegen hun thuisland Noorwegen te spelen.

sverre beker