JuichendeMichaelBrattBijOpeningVaxjo

Een half jaar geleden hebben we Michael geïnterviewd en waren we benieuwd naar de verwachtingen van zijn team. Wat niemand had verwacht was een gouden medaille. Een half jaar later spreken we elkaar opnieuw en hangt er een gouden medaille om de nek van de coach.

Michael is erg blij met het winnen van de gouden medaille. Brons en zilver had hij al en nu is zijn verzameling compleet. Hij gaat er niet van naast zijn schoenen lopen. Hij is weer terug in zijn woonplaats en de dag begint gewoon weer vroeg. Hij blijft een leraar op school en de leerlingen op school verdienen op dit moment zijn aandacht.

De reis was ontzettend mooi volgens Michael. Hij was erg blij om Jordan in zijn trainers-staff te hebben. Zo blij dat hij noodgedwongen met hem op een kamer moest slapen. Als de kans zich opnieuw voordoet slaat hij die ervaring echter de volgende keer over. Hij gaf aan dat ze goed op elkaar afgestemd waren. Ze vullen elkaar aan. Deze reis neemt wel een emotionele lading met zich mee. Hij heeft nu veel moeten samenwerken met Jordan en ooit in de toekomst is de kans dat je weer tegen elkaar speelt op het mannen WK. Michael is namelijk ook de bondscoach van het herenteam van Tsjechië. Hij gaat er niet vanuit dat het een probleem zal zijn en dat ze zich beide professioneel kunnen gedragen. Het is fantastisch om Michael als coach te hebben van dit dames team en wij zijn ervan overtuigd dat er een klein beetje Nederland in Michael leeft. Hij zal altijd verbonden zijn met dit kleine landje.

Uiteindelijk gaat het om de dames. De groep was volgens Michael “fabulous”. De energie was heel goed. Hij gaf eerder in een artikel aan dat het WK zal draaien om “dare to have fun”. Hij is er nog steeds van overtuigd dat als je plezier hebt, je het beste kan presteren. Die visie is nooit veranderd gedurende het toernooi. Toen Michael aankwam in Växjö, had hij wel een aantal doelen: ervaring opdoen, plezier maken en wat doelpunten maken. Aan een gouden medaille heeft hij niet zitten denken. Stap voor stap werden ze beter.

Het mooiste moment van het WK was voor Michael de “golden goal” in de finale. Voorafgaand aan deze wedstrijd werd er nog gedacht aan Thomas Engström. Voor de lezers die hem niet kennen, Thomas was de coach van de heren. Hij won met het Nederlands herenteam een paar jaar geleden goud op de WK in China. Thomas is afgelopen jaar onverwachts overleden op een te jonge leeftijd. Hij was op dat moment nog coach van de Nederlandse mannen en Tillberga (Zweden). Michael had aan Thomas de nacht ervoor gedacht en besloot om voor de wedstrijd een nummer te draaien van een van zijn lievelingsartiesten “Metallica”. Spelers met een goed geheugen kunnen zich het nummer nog herinneren van China voordat ze de finale speelden tegen Japan. We weten allemaal hoe dat is geëindigd en daarom wilde hij graag een eerbetoon aan hem brengen.

Michael hoopt dat deze medaille deuren opent voor de dames. Hopelijk gaan er meer dames in Nederland deze fantastische sport beoefenen. De intentie is op dit moment te promoveren naar de A-poule. Dat is een pittige poule met een grote uitdaging.