Iris Hesen links, Bas van Meijel rechts

Iris Hesen links, Bas van Meijel rechts

Voor het eerst gaat er een dame uit Nijmegen fluiten op een bandy WK. De laatste jaren gaat Bas van Meijel naar Wereld Kampioenschappen als scheidsrechter. Het begon allemaal bij Coen Jurcka, maar nu gaat Iris Hesen ook haar eerste wedstrijden fluiten op een WK. Vanaf 19 februari tot en met 22 februari is het dames WK in Oslo. Samen met 18 andere scheidsrechters uit Rusland, Zweden, Noorwegen en Amerika gaat ze de arbitrage onder hun hoede nemen.

In Nederland is er maar weinig mogelijk als bandy-speelster. Er spelen nou eenmaal weinig vrouwen bandy en om dan een team op te zetten is heel lastig. De meiden spelen daarom ook gemixt met de jongens bandy. Als je meer doelen hebt dan trainen is dit wel heel lastig. Coen Jurcka begon er ineens een aantal jaren geleden over. “Hey Iris, vindt je het niet leuk om te fluiten?”. Vanuit de Bandy Bond is al aangegeven dat er vrouwelijke scheidsrechters te kort komen. Dus als je wat van het top-bandy in de vrouwen categorie wil meemaken is fluiten een leuk alternatief. Iris vertelde dat je bijna niet dichter op een wedstrijd kan zitten, tenzij je zelf speelt natuurlijk!

Iris heeft al eerder een toernooi in Vetlanda (Zweden) gefloten. Het was een U17 toernooi en bij nader inzien vond ze het een stuk leuker dan verwacht. Door haar inzet waren een aantal personen bij de FIB (Federatie International Bandy) ontzettend tevreden. Iris is toen uitgenodigd voor het komende WK in Oslo. En daar zegt ze natuurlijk geen nee tegen. Ze heeft er enorm veel zin in. Ze wist niet beter dan dat de mannen in de meerderheid waren op het ijs. En nu is dat even anders op een dames toernooi. Ze merkt dat de druk toeneemt. Haar collega’s in Zweden en Rusland fluiten wekelijks een wedstrijd en als je dan als beginnende scheidsrechter uit Nederland wordt gevraagd is toch wel heel bijzonder.

Voor Iris begint haar voorbereiding al op de 18e. Die dag beginnen ze met theorie en aansluitend komen dan twee schaatstesten. Ze moet een conditietest en een skills-test op het ijs uitvoeren. Op de 19e en 20e zijn de poulewedstrijden. Zij gaat ervan uit dat ze alleen de B-poule fluit als assistent scheidsrechter. Op de vrijdag en de zaterdag staan de finales gepland. Ze gaat er op dit moment nog niet vanuit dat ze die mag fluiten, maar wie weet zijn de prestaties goed! Zaterdagavond is een afsluitend banket en op de zondagochtend vliegt ze weer terug.

Ze komt nog maar net kijken als scheidsrechter, maar ze heeft zeker al een doelstelling. Ze wilt veel meer toernooien gaan fluiten en hopelijk in de toekomst ook op een WK voor mannen. Wellicht zien we Bas en Iris samen nog een wedstrijd fluiten over 5 jaar!