Huidig topscorer Twan Hengst verteld onder andere over zijn eerste WK in Archangelsk (Rusland) en zijn mooiste goal ooit

twan-hengst-wk

Twan Hengst op het WK 2003 in Stockholm, 3-1 gewonnen van Estland en 2 goals gescoord

Wij willen alle lezers jaarlijks met een paar spelers van het nationaal team kennis laten maken. Wij hebben huidig topscorer Twan Hengst geïnterviewd en gevraagd hoe zijn loopbaan tot nu toe is geweest en hoe zijn periode in Noorwegen was.

Twan Hengst werd 33 jaar geleden op de wereld gebracht. Voornamelijk gewoond in Nijmegen en sinds dit jaar in Hernen. Momenteel werkt hij bij Scholten Awater. Al op zijn 10e is hij begonnen met bandy. Bandy is voor hem simpelweg de mooiste sport die er bestaat. Het is snel, hard en tegelijk sportief. Voor bandy speelde hij ijshockey, zijn zus Debby speelde bandy. Hij was pas verkocht vanaf het moment dat zijn zus naar een trainingskamp in Västerås (Zweden) ging. Het hele gezin ging natuurlijk mee en sindsdien is het huwelijk Twan en bandy niet meer verbroken.

Op het WK in Archangelsk (Rusland, 2003) speelde Twan zijn eerste wedstrijd in het nationale team. Hij speelde ook de eerste keer een officiële wedstrijd op groot ijs. Dat gevoel was geweldig. Dit was ook gelijk de eerste keer dat hij in aanraking kwam met Rusland. Rusland is bij alle Nederlanders favoriet om heen te gaan. In tegenstelling tot wat we hier op tv zien zijn de mensen in Rusland ontzettend zorgzaam, lief en enthousiast. Bij de finale in Archangelsk stond het Nederlands team samen met 35.000 Russen naar de wedstrijd te kijken, een onbeschrijflijk moment.

Na 79 interlands is de middenvelder de topscorer van alle Nederlanders. Hoe dat komt kan hij niet helemaal uitleggen. Bij een teamsport die de snelste van de wereld is heb je niet alles zelf in de hand. Hij zei: “Je komt al een heel eind als je probeert op de juiste plek te staan en de kansen benut”. Topscorer worden is niet zijn grootste doel. Hij wil het liefste goud veroveren op het WK. Verder vindt hij het heel belangrijk om de sport door de volgende generatie te laten voortzetten. Na zijn carrière wil hij graag nog betrokken blijven bij deze geweldige sport.

Twan Hengst tijdens zijn periode in Hamar

Twan Hengst tijdens zijn periode in Hamar

Twan Hengst heeft samen met Rens Bögels (ook opgenomen in de voorselectie) een jaar in Noorwegen gespeeld. Ze speelden samen bij HIL Bandy in Hamar. Hamar ligt ongeveer anderhalf uur rijden ten noorden van Oslo. Volgens Twan Hengst was dit de mooiste tijd van zijn leven. Niet alleen als bandy-speler heeft hij zich ontwikkelt, maar ook als persoon. Zijn mooiste goal is dan ook op Noors grondgebied gemaakt. Hij kan het zich nog als de dag van gisteren herinneren. Het was een regenachtige avond tijdens zijn trainingskamp in Noorwegen. Zijn eerste wedstrijd met HIL Bandy stond op het programma. In de 2e helft stond HIL Bandy gelijk tegen Karlstad. Omdat het regende was het ijs niet te bespelen. Hij kreeg van ongeveer 30 meter een pass uit de lucht. Hij kon deze controleren en maar net tussen twee verdedigers doorspelen. Toen hij langs de verdedigers was, kwam er een keeper met volle vaart op hem af geschaatst en hij kon maar net de bal onder de keeper doorschuiven om vervolgens het balletje in het net te schieten.

Tot slot vroegen we aan de nummer 14 wat hij van de nieuwe weg vind die we zijn ingeslagen. “We zijn op de goede weg, we trainen intensief en we worden met de week sterker”. Zelfs de hele staff is nog nooit zo betrokken geweest. Als we deze lijn kunnen doortrekken met Thomas, gaat er iets heel moois gebeuren in Zweden. Hij raadt ook aan om mee te gaan op ons avontuur in Trollhättan. Dat kan via Facebook en de website van de Bandy Bond, maar je kunt ook als supporter meereizen met het team.