Gevecht om de bal

Op vrijdag 28 februari gaat Remo Speijers met het Nederlandse Bandy team naar het WK in Irkutsk, Rusland. Samen met het 18 koppen tellende team, grotendeels afkomstig uit de regio Nijmegen, stappen de mannen het vliegtuig in om voor medailles te strijden.

Remo, momenteel 33 en eigenaar van sportschool Speijers Sports in Beuningen, is nog relatief nieuw in de bandy sport. 5 jaar geleden stapte hij over van het IJshockey in Nijmegen naar de relatief onbekende Bandy Bond Nederland. Waarom deed hij dat en waarom heeft deze sport hem niet meer losgelaten? We spraken met Remo over het WK, zijn gewoontes voor een wedstrijd, de verschillen met ijshockey en zijn liefde voor de sport en het team.

Is bandy niet voor mietjes?
“Haha, ja sommige ijshockeyers kijken zo tegen bandy aan omdat het geen full contact sport is. Elkaar checken mag niet en vechten is taboe. Je mag echter wel een block zetten en het contact dat daarmee ontstaat, is vaak net zo hard. Omdat we geen body protector dragen, komt het daarom dus vaak nog harder aan dan bij een ijshockey check. Op het vorige WK heb ik bij een hit in de laatste wedstrijd mijn ribben gebroken en heb ik bij tegenstanders wel eens per ongeluk een kaak of sleutelbeen gebroken. Zulke blessures zijn bij bandy niet ongebruikelijk.

Remo ontvangt een bandy block

Remo ontvangt een bandy block

Hoe dacht jij over bandy voordat je er aan begon?
“Ik ben pas vrij laat begonnen met ijshockey, toen ik 13 was. Eigenlijk al te laat om bij een team toegelaten te worden zonder schaatservaring. Bij het bandyteam was ik wel welkom en daar heb ik me voldoende bewezen zodat ik een jaar later toch naar het ijshockey mocht overstappen. Ik wilde graag ijshockeyen omdat ik van wedstrijden en uitdaging hou en op dat niveau was er voor bandy geen competitie. Op die leeftijd vond ik het fysieke contact van het ijshockey, het speltempo en het vele trainen ook veel leuker. De teams waren daarnaast in die tijd veel professioneler, bijvoorbeeld onder leiding van Alex Andjelic, die gelukkig wel iets in mij zag. Op die leeftijd was ik ook van mening dat bandy veel saaier en softer was dan ijshockey, maar toen ik in 2015 mijn eerste WK meemaakte en ontdekte hoe groot en serieus de sport wereldwijd is, was ik snel om. De bond heeft me echt aangenaam verrast met hun professionaliteit en organisatie. We hebben trainingskampen in het buitenland, we hebben teamkleding en zelfs een eigen slijpmachine die meegaat op reis.”

Waarom ben je overgestapt naar bandy?
“Op het moment dat ik besloot met ijshockey te stoppen (en nog voor Red Bull schaatste), was er geen eredivisie team meer waardoor we gedwongen op tweede klasse moesten spelen. De uitdaging en professionaliteit van de teams nam af. Op dat moment trainde ik al regelmatig mee met de bandy teams ter voorbereiding voor mijn deelname aan de Redbull Crashed Ice championships. Die worden ook op lange ijzers geschaatst en de bandy training was voor mij op dat moment een perfecte gelegenheid om daarmee te kunnen trainen. De bandy bond kwam toentertijd spelers te kort in het Nederlands team en vroegen me of ik geen interesse had om helemaal de overstap van ijshockey naar bandy te maken, waarbij ik direct een plek in het Nederlands team kreeg en mee mocht naar het WK in Rusland (Chabarovsk, tegen Japan aan). De trainingstijden waren daarnaast ook veel beter te combineren met het runnen van mijn overige bedrijven, die voor mij op nummer één staan.”

Was het voor jou makkelijk om over te stappen van ijshockey naar bandy?
“De overstap is eigenlijk heel makkelijk, al mis ik de puck soms nog wel. Bij bandy speel je met een bal en een kortere stick, waarmee je minder hard kan passen en schieten dan met een ijshockeystick en een puck. De spelregels zijn daarnaast anders, dus die moet je leren. Het grootste verschil is echter de grootte van het ijs. Een bandy veld (ongeveer 100 x 60 meter = 6000m2) heeft drie keer het oppervlak van een ijshockey veld (60 x 30 meter = 1800m2), waardoor je veel grotere afstanden moet afleggen gedurende de wedstrijd. Maar de basisvaardigheden; het schaatsen en het spelinzicht, die heb je natuurlijk al onder de knie.”

Zijn er nog andere verschillen tussen bandy en ijschockey?
“IJshockey is veel explosiever dan bandy. Je draait kortere shifts en bent constant aan het sprinten. Bij ijshockey bestaat een team uit 5 spelers en bij bandy speel je met een elftal. De shifts duren bij bandy ook langer en sommige spelers wisselen helemaal niet tijdens een wedstrijd. Een bandywedstrijd bestaat daarnaast ook uit twee periodes van 45 minuten, terwijl ijshockey maar drie periodes van 20 minuten kent.“

Wat vind jij het leukste aan bandy?
“Het mooiste aan bandy is dat je echt meters kan maken op het ijs en op snelheid spelers kunt uitspelen en voorbij gaan. En daar ligt ook mijn kracht. Daarnaast vind ik de onderlinge sfeer in het team heel erg goed. Binnen het team is er weinig irritatie en staat iedereen voor elkaar klaar. Iedereen is gemotiveerd en ondanks dat veel spelers naast bandy nog een fulltime baan en gezin hebben, probeert iedereen op zijn manier er het maximale uit te halen.”

team pic

Op 28 februari vertrekken jullie naar Rusland. Ben je er klaar voor?
“Ik probeer altijd zo fit mogelijk naar een WK toe te gaan, maar heb het afgelopen jaar met nogal wat blessures te kampen gekregen. Ik heb mijn voet op een paar plaatsen gebroken, een blinde darm ontsteking gehad waar ik aan geopereerd ben en heb nog lang moeten herstellen van de gebroken rib die ik vorig jaar tijdens het WK heb opgelopen. Ik probeer echter dagelijks te trainen, ik ga regelmatig naar een fysiotherapeut, osteopaat, masseur en voedingsdeskundige (gelukkig heb ik die allemaal in eigen huis bij Speijers Sports) en wekelijks naar de sauna. Je kan dus wel zeggen dat ik veel in mijn gezondheid investeer en je er ook best wat voor over moet hebben om op deze leeftijd nog op dit niveau mee te draaien.”

Hoe ziet jouw ideale WK-dag eruit?
“Dat we winnen! De rest is meegenomen, haha. Verder begint de ideale dag met een goede nachtrust. Er is nogal wat tijdsverschil, dus dat is soms even wennen. Als ik goed uitgeslapen heb, gaan we lekker en vooral veel eten, aangezien we soms twee wedstrijden op een dag spelen. Tussendoor lekker ouwehoeren met de jongens, lekker muziek luisteren en grappen met elkaar uithalen in de kleedkamer.”

Wat doe je het liefste in je vrije tijd tijdens een WK?
“Als we geluk hebben, hebben we nog een beetje vrije tijd tussen de wedstrijden door. We gaan dan vaak de stad in, op zoek naar lokale toeristische activiteiten. We beleven dan vaak de grappigste dingen. Tijdens het WK in Harbin, China, was daar toevallig op dat moment ook het grootste sneeuw en ijsfestival ter wereld waar we uren hebben rondgelopen. In Rusland zijn we wel eens gaan ijsvissen en hebben we met z’n allen in een buitenzwembad gezwommen terwijl het -30 graden was buiten.”

Wat was tot nu toe je persoonlijk bandy WK hoogtepunt?
“De beslissende goals die ik heb gescoord in de halve finale op het WK in China, waar we voor het eerst in de geschiedenis goud wonnen op het WK Bandy in de B-poule.
Het dieptepunt was trouwens dat we door slecht spel even achter hebben gestaan in de wedstrijd tegen Somalië, haha. Dat was gelukkig maar van korte duur en we hebben de wedstrijd alsnog met meer dan 10 punten verschil gewonnen.”