IMG_4077

Samen met Thomas Engström zijn we een nieuwe weg ingeslagen. Tien maanden geleden zijn we deze periode gestart en inmiddels zit één seizoen erop. In dit interview willen we aan jullie vertellen hoe hij denkt over het eerste seizoen met het nationaal team.

Als we aan Engström vragen hoe hij de laatste tien maanden samenvat vertelde hij ons volgende: “Het was vooral heel erg leuk en interessant om het team te ontmoeten en een onderdeel van het team te kunnen zijn”. Het is voor zowel hem als het team een nieuwe start. Maar voor beide partijen is het natuurlijk anders. De coach moest iedereen snel leren kennen en het nieuwe spel erin slijpen. De spelers moesten een hele nieuwe manier van spelen onder de knie zien te krijgen. Hij vindt vooral het ontwikkelen van bandy in Nederland en het beter maken van spelers heel leuk. Vooral in een niet-bandy land als Nederland is veel ruimte voor ontwikkeling.

Een coach/trainer stelt altijd doelen voor het begin van zijn traject. Wij hebben gevraagd welke het waren en hoe ze verlopen zijn. Zijn voornaamste doel was toch de spelers en het team zoveel mogelijk te ontwikkelen. En daarmee zijn we ook een heel eind gekomen, maar niet zover als hij gehoopt had. Er zit hier nog heel veel ruimte in. We hebben afgelopen jaar elkaar goed leren kennen. In het aankomende seizoen kunnen we heel veel meters maken. Om in een kleine sport als bandy in Nederland beter te worden, moeten we out of the box denken, vertelde hij. Er zijn tal van mogelijkheden op het ijs, naast het ijs en andere sporten die goed zijn om het bandy te ontwikkelen. Om de aansluiting met andere landen in de B-groep te bereiken zal er hard gewerkt moeten worden in de aankomende jaren. Er moet meer bandy slimheid komen en dat kan alleen maar door erover na te denken, bandy te bekijken op het internet en zo meer over het bandy te leren uit landen als Zweden en Rusland. Aan de attitude hoeft het aan Nederlandse kant niet te liggen. Thomas Engström ziet nog steeds dat iedereen zoveel mogelijk wilt leren met de beperkte mogelijkheden die er zijn in Nederland.

Coach Thomas Engström is het afgelopen seizoen heel vaak naar Nederland afgereisd. Hij vertelde dat dit enorm belangrijk was. Om iets te veranderen in het team moet je veel uren met ze trainen en ook de theorie vaak doornemen. Het leukste moment was de outdoor training in de zandheuvels. Na dik een uur hard trainen moest het team nog een aantal keren de zandheuvel in Berg en Dal oprennen. Het was verbazingwekkend hoe het team samenwerkte en niet opgaf. Dit zegt veel over het team en geeft goede hoop voor volgend jaar.

Als we aan hem de laatste vraag stellen over zijn verwachtingen van volgend seizoen antwoordde hij dit: “Het team zal beter bandy spelen en zal op z’n minst een halve finale spelen op het WK”.