Meinke kan het amper geloven, maker van de golden goal (foto: Els Fondse)

Meinke kan het amper geloven, maker van de golden goal (foto: Els Fondse)

Er zijn maar weinig meiden die 16 jaar zijn en gelijk beslissend zijn in een finale van een wereldkampioenschap. Meinke Gommans is er eentje. Ze gaat in de geschiedenisboeken en komt er nooit meer uit.

Meinke speelt al 6 jaar bandy in Nijmegen en had nooit perspectief om met een damesteam aan een toernooi mee te doen. Voor haar en een hoop andere meiden kwam deze mogelijkheid uit de lucht vallen en ze heeft die uitdaging met beide handen aangenomen. Vanaf dat ze 7 jaar was speelt ze al hockey in Grave. Bij de hockeyclub kunnen we inmiddels wel een paar trainers bedanken die zonder dat ze het wisten hebben geïnvesteerd in het beslissende schot van Meinke.

Het WK was een top ervaring voor Meinke. Ze heeft ontzettend hard haar best gedaan om zichzelf te verbeteren. Alles nam ze aan. Ze heeft tips gekregen van de coach en teamspelers. Ze wist steeds beter wat de rest van haar verwachtte en waar ze moest schaatsen. Ook leerde ze van de tegenstanders. Alles bij elkaar resulteerde dat in een ontzettend belangrijk doelpunt. Dit is gelijk ook het mooiste moment voor haar tijdens de hele week.

We wilden graag nog even terugblikken naar het moment en vroegen Meinke om ons mee te nemen daarheen. Meinke zag dat Hanne de bal onderschepte van de Engelsen en gelijk richting goal schaatste. Meinke schaatste met haar mee de cirkel in. De Engelse verdedigsters gingen gelijk op Hanne af, waardoor Meinke vrij kwam. Hanne had veel moeite om de bal mee te krijgen en zag niet meer waar die was. Opeens kwam de bal onverwachts bij Meinke en ze dacht maar aan één ding. Die bal moet zo snel mogelijk in het goal. Ze schoot en het lukte! Geloven deed Meinke het in eerste instantie niet. Alle teamgenoten kwamen gelijk naar haar toe en begonnen te springen en te juichen. Pas toen ze terug naar de bench schaatste begon het tot haar door te dringen. “We zijn wereldkampioen”.

Veerle was heel scherp en viste de bal uit het net. De bal kwam uiteindelijk bij Jordan terecht en hij heeft de bal in het hotel aan Meinke gegeven. Op de bal staat met een stukje tape haar rugnummer en “GWG”: Gold Winning Goal. De bal en de gouden medaille zal ze elke dag als ze wakker word zien. Meinke hoopt dat dit WK meiden inspireert om bandy te gaan spelen.

2022-03-27 12.56.05