Hanne
Op zondag 17 maart was Skutskär in rep en roer. Het damesteam uit het kleine dorpje ten oosten van Sandviken is met onze Nederlandse Hanne Gezelius voor het eerst in de geschiedenis kampioen van Zweden geworden. Een waanzinnig mooie prestatie van het damesteam dat pas twee jaar bestaat. Dit team is een project ingestapt en de missie is volbracht.

Het Nederlandse tintje kwam door de 24 jarige Nederlandse/Zweedse Hanne Gezelius. Ze is in Falun geboren waar ze opgroeide in een gezin met een Zweedse vader, Nederlandse moeder, twee oudere broers en een oudere zus. Ze kan zich nog herinneren dat haar broer bandy speelde toen ze jong was. Maar ze begon pas toen een vader van een vriendin haar vroeg, want hij wilde een meisjesteam starten in Falun. Toen was ze pas 5 jaar oud.

Helaas kunnen we nog geen Nederlands met haar praten, maar een paar kleine woordjes lukken. Haar ouders hebben allebei een tijd in Nederland gewoond en verder heeft ze nog heel veel familie hier wonen. We vroegen haar of ze wist dat er bandy in Nederland gespeeld werd en we kregen verrassend een “ja”! Dit bewijst maar weer dat toeval bestaat want Michael Bratt heeft haar gecoacht in Sandviken een aantal jaren geleden. Michael Bratt is een aantal jaren coach geweest van ons nationaal heren team.

Hanne is van origine een aanvaller, maar in dit gouden jaar is ze een plekje opgeschoven naar het middenveld. Als we vragen wat haar kwaliteiten zijn horen we “speed and that I never give up”. Wellicht hebben de moeders van Hanne en Bou Tveitan wat gemeen. Bou Tveitan staat bekend om z’n qoute “work hard”.

Hanne_1

Het dames team uit Skutskär had niet te hoge verwachtingen van dit seizoen. Als ze in de play offs komen wilden ze het stap voor stap doen. En dat werkte met succes. Het speciale aan dit team is dat ze een ontzettend goede team spirit hebben en alles deden voor elkaar. De finale was een absolute climax. AIK was de lastigste tegenstander om te treffen en Hanne werd altijd nerveus in die wedstrijden tegen hun. Maar tijdens de finale was het totaal anders. Ze hadden de attitude om te winnen.

Het mooie van Skutskär is dat ze een trouwe aanhang hebben. Elke wedstrijd zijn er veel supporters die zo hun eigen liederen hebben. Tijdens de finale hebben ze bijgedragen aan een nieuw record. Het oude record stond op 3800 toeschouwers tijdens de vrouwenfinale in 2005 en dit jaar hebben ze het tot 5200 toeschouwers geschopt.

Het seizoen is al een ruime tijd voorbij en ze heeft het een beetje laten bezinken. Ze hebben dit bereikt als team en dit wil Hanne zeker nog een keer meemaken. Het gevoel dat je het beste team van Zweden bent was iets magisch. Maar zonder hard werken kom je er niet! Als we een nationaal dames team krijgen weten we Hanne Gezelius te vinden.