AnalyseThomas

We zijn inmiddels drie jaar verder met Thomas Engström en wij vonden het wel eens tijd om de balans van de afgelopen jaren op te maken. Nog nooit eerder heeft een coach van het Nederlands team het voor elkaar gekregen om een finale te halen en die ook nog te winnen. Voor het eerst in de geschiedenis speelt het Nederlands team in de A-poule. Een knappe prestatie, maar hoe is het ons gelukt?

Allereerst staan we stil bij de afgelopen drie jaar. Dit team is veel veranderd. Het geheime wapen volgens de Zweed was “believe in what you’re doing”. De mentaliteit is ontzettend veranderd. Eén van de eerste quotes van de coach was “It’s impossible? Let’s do it”. Binnen vijf jaar wilde hij goud winnen met Nederland en iedereen verklaarde hem voor gek. Toch is het hem al in zijn tweede jaar gelukt. Op de eerste training zag hij al de potentie in dit team. Hij is hard gaan werken aan onze zwakke plekken. Toen wij begonnen te geloven in zijn ideeën en onze mentaliteit begon te veranderen, begon alles realiteit te worden. De meest memorabele wedstrijd in de bandy historie van Nederland was die tegen Estland afgelopen jaar, de halve finale van de WK. Met 0-4 achter komen, in de rust met 1-4 achter staan en uiteindelijk winnen met 8-4. Wie had dat nog gedacht in de rust? De coach veranderde de tactiek en liet het woord aan de team. In een verhitte barak naast het ijs keek iedereen elkaar in de ogen en door de motiverende woorden van Remo heeft dit team de meest spannende tweede helft gespeeld. Na de halve finale kon het niet meer stuk gaan.

“If you can dream it, you can do it!”

Volgende week zaterdag staan de mannen klaar om te vertrekken naar Vänersborg. Een WK op een hoger niveau waarvoor we hard hebben gewerkt dit jaar. Thomas heeft het team het afgelopen jaar verder ontwikkeld en hij denkt dat hij de tegenstander kan verrassen. De tegenstanders zijn door middel van video’s van het afgelopen WK geanalyseerd, maar het blijft lastig. USA en Duitsland spelen verder geen wedstrijden en het blijft moeilijk om informatie over ze te vinden. Daarentegen is er over Noorwegen wel veel meer bekend en terug te vinden. Het doel is om ons in de A-poule te handhaven en veel te leren voor het volgende jaar. Het is voor veel jongens al een mooie ervaring om bandy op een hoger en sneller niveau te spelen. Ook nu zal het heel duidelijk worden hoe belangrijk de voorbereiding is. De fysieke en mentale kracht wordt soms nog weleens onderschat.