Een voordeel van bandy is dat elk nationaal team jaarlijks de kans krijgt om voor een medaille te strijden op het WK. De eerste WK was bijna 60 jaar geleden. De gouden medaille werd in 1957 in Helsinki (Finland) door de Sovjet-Unie gewonnen. Het Nederlands team maakte in 1991 haar debuut. Met inmiddels 17 wereldkampioenschappen achter haar naam hebben ze 4 bronzen medailles gewonnen. Dit jaar gaan ze voor de vijfde medaille die wellicht meer dan een brons randje heeft.

Sovjet-Unie – Zweden

Het is tegenwoordig om financiële redenen gebruikelijk dat de wereldkampioenschappen in Rusland of Zweden worden gespeeld. Dit jaar is Zweden aan de beurt. Omdat de wereldkampioenschappen in twee groepen zijn verdeeld, kiezen de Zweden ervoor om de ene groep in Sandviken te spelen en de andere in Trollhättan. Oranje speelt in de B-groep die dit jaar in Trollhättan speelt.

Trollhättan is een plaats die 75 kilometer ten noorden van Göteborg ligt. Een stad met meer dan 46.000 inwoners. Trollhättan staat bekend om haar watervallen en het grootste meer van Zweden. In Trollhättan speelt de bandyclub Gripen Trollhättan BK die in de hoogste afdeling uitkomt. Momenteel spelen ze in deze indoorhal “Slättbergshallen”.

Indoor arena van Gripen BK in Trollhättan

Indoor arena van Gripen BK in Trollhättan

De wereldkampioenschappen in groep B zijn van 24 tot en met 28 januari. Groep B bestaat uit 11 landen die weer in twee poules worden verdeeld. Het worden zware dagen met twee wedstrijden per dag. Na de poulewedstrijden wordt er door de beste acht teams een knock-outsysteem gespeeld. Naast uiteraard Nederland zijn de deelnemende landen: Letland, Hongarije, Oekraïne, Mongolië, Japan, Tsjechië, China, Somalië, Estland en Canada.