Privet vanuit Irkutsk,

Rick de Groodovsky schiet Nederland naar de 5e plaats.

Vandaag was de wedstrijd om de 5e en 6e plaats. Toch een kleine finale maar zo voelt het niet nadat we gisteren verloren hadden van Japan. De teambespreking na de wedstrijd was toch wat emotioneel. De wedstrijd werd de hele avond nabesproken op de kamers. Iedereen moest weer het vizier op Mongolie krijgen. Het zou waarschijnlijk een harde wedstrijd worden, de teams die er tegen gespeeld hebben afgelopen week, waarschuwden ons daarvoor.

De wedstrijd was om 17:00 uur, dus we konden wat relaxen in de morgen. De temperatuur was -31 graden en het idee was om naar “Irkutsk Jopie” te gaan, een soort Nijmeegs Jopie, waar je allemaal legerkleding kon kopen. Deze frisse ochtendwandeling deed de mens goed. Nadat we geluncht hadden was het tijd om richting ijsbaan te gaan. Dit keer speelden we in het Zenith stadion.

Voor de wedstrijd nog even een wandeling gemaakt voor de teambuilding, daarin werden ook Luc Lomanov en Robert Wolfojev bedankt voor hun inzet, zij zouden vandaag hun laatste wedstrijd spelen voor het Nederland team. Na de gebruikelijke volksliederen en de teamyell, kon de wedstrijd beginnen. Jullie zullen het niet geloven, maar binnen 35 seconden stonden we weer met 1-0 achter na een corner. Het zal toch niet waar zijn, dat deze wedstrijd hetzelfde zal verlopen als de afgelopen wedstrijden. De eerste minuut zag er wel zo uit. In de 19e minuut scoorde Dopsky vanuit een rebound uit een corner de 1-1. De wedstrijd lag weer helemaal open. Een kleine anekdote is dat deze wedstrijd 2×30 minuten was ipv 2×45 minuten. Nederland bleef de betere ploeg en in de 28e minuut scoorde Stephanov den Brok de 2-1. Een goed gevoel om met een voorsprong de kleedkamer in te gaan. Eindelijk zagen we lachende gezichten in de pauze.

Nog 30 minuten alles op alles zetten om de wedstrijd winnend af te sluiten, anders zou het echt een hele teleurstelling zijn. Na een mooie aanval reed Rick de Groodovsky letterlijk en figuurlijk de bal in het Mongoolse goal. Zijn eerste doelpunt voor het Nederlands team, dus de bal was intussen al ingenomen door een teammate voor hem. Nederland stond met 3-1 voor met nog 20 minuten te spelen, dit mochten we niet meer uit handen geven om ons toernooi nog een klein beetje te redden. De wedstrijd werd harder. In de 49e minuut vloog de vlam in de pan. Met als resultaat 3 rode kaarten voor Mongolië en 3 rode kaarten voor Nederland.

rodekaarten

Het enige voordeel was dat er nu meer overzicht was op het ijs, we speelden 7 tegen 7 (veldspelers). De wedstrijd werd professioneel uitgespeeld, maar de Mongolen scoorden 2 minuten voor tijd de 3-2. De laatste 2 minuten waren spannend, want de Mongolen drongen aan. Nadat de Russische scheidsrechter het laatste fluitsignaal had gegeven ging er een opluchting door het team en een daaropvolgend gejuich. Toch nog een klein beetje een goed gevoel, door de laatste wedstrijd te winnen. Maar verder was het een teleurstelling, het team heeft veel getraind voor dit toernooi, dus een 5e plaats is ver onder ons niveau. Nu is het  wonden likken.

Vanavond nog even wat drinken met zijn allen. Morgenvroeg gaan we een tour maken naar het Baikalmeer en morgenavond hebben we het banket.

Ik zal zondag, dan vertrekken we weer richting Nederland, het laatste verslag maken van de laatste dag.