Privet vanuit Irkutsk,

Gisteravond zijn we getuige geweest van een heuse straatrace. Rond het park tegenover ons hotel zijn brede straten, het ziet eruit als een soort 400 meter baan en daar begonnen ze gisteravond met een paar auto’s te driften. Op het moment dat ik nu dit verhaal schrijf zijn ze weer aan het driften, maar het verschil met gisteren is dat er nu sneeuw op de weg ligt.

Vandaag dus wedstrijddag nummer 2, Letland heet de volgende tegenstander.

De wekservice had vandaag schijnbaar een ATV-dag want er werd niet op de deur geklopt. Maar zoals altijd zijn mijn roommate Robert en ik al vroeg wakker. Om half 11 reden we weer richting hetzelfde stadion waar we gisteren ook tegen Hongarije gespeeld hebben. Het weer was een stuk beter dan gisteren, wel bewolkt, maar minder koud.

Onze Bobo’s Frank en Hans moesten present zijn bij de FIB (internationale bandy federatie) vergadering, dus 2 fanatieke hooligans minder op de tribune. Ze hadden teamfoto’s meegenomen en die waren zeer in trek bij de andere bobo’s. Stefan Geenevski was nog te geblesseerd om aan de wedstrijd deel te nemen, na de overtreding op hem gisteren tegen Hongarije. Een foto staat op FB waar Stefan ten val komt op de boarding.

Na de gebruikelijke volksliederen kon de wedstrijd aanvangen. Nederland speelde de eerste minuten overtuigend bandy, maar kwam na 7 minuten wel met 1-0 achter. Nog geen 2 minuten daarna kwam Stephanov den Brok op de strafbank. Jordan Abraamovicz, onze strafbankkoning van de laatste jaren, vond eigenlijk wel dat hij wat gezelschap kon gebruiken. Nederland speelde dus met 2 man minder. Een balonderschepping van Nederland en de daaropvolgende pass op kniehoogte werd spectaculair vanuit de lucht in het doel van Letland geschoten door Nickolaev Verbrugski. Een “double shorthanded goal”. In de 25e minuut had Twan Hengstinov een doelrijpe kans, maar werd onderuit gehaald door een Let. De Russische scheidsrechter gaf terecht een penalty en Twan scoorde hiermee zijn 2e doelpunt op dit WK. Kort daarna was het de beurt aan de Letten, die nog 4 maal scoorden voor de rust. De eerste helft is opgenomen op video door onze fotograaf Ronald en zal naar SBS6 Hart van Nederland gestuurd worden, die hopelijk deze week aandacht aan ons schenken in hun uitzending.

In de 2e helft begon het licht te sneeuwen, Nederland moest een 5-2 achterstand goedmaken. Gezien het spel van Nederland, zou het mogelijk moeten zijn. Maar de Letten hadden daar een andere mening over en in de 10e minuut van de 2e helft scoorden ze de 6-2. De 6-2 was geflatteerd want Nederland begon weer zeer sterk aan de 2e helft. In de 64e minuut schoot Twan Hengstinov op het Letse doel en de daaropvolgende rebound werd mooi afgemaakt doormijn roommate Robert Wolfojev. Het was inmiddels 3-8. Een ongelukkige botsing tussen Davidenko van Alst en Jordan Abraamovicz legde het spel een minuut of 8 stil. Jordan bleef op het ijs liggen in een plasje bloed.

2014-01-28 19.20.01

Ook is hij even weggeweest, dus werd de Russische medische dienst erbij gehaald. Voordat de ambulance eindelijk op het ijs was, waren er al een paar minuten voorbij. Joost, onze trainer, was inmiddels ook al bij Jordan aangekomen en hield de boel nauwlettend in de gaten. Jordan was ondertussen al bijgekomen. Eenmaal in de ambulance, het leek wel een onderhoudswagen van het plaatselijke klusseniersbedrijf,  werd hij verder verzorgd. Joost was er ook bij gaan zitten om hulp te bieden. De wedstrijd kon weer verder toen de ambulance het ijs af was. Letland scoorde nog 2 maal in de laatste minuten, waaronder een penalty. De einduitslag was 10-3 voor Letland.

Sommige spelers zijn nog even bij de training van het Russische nationale team wezen kijken. Onze bondscoach Michael Brattkov was zeer in zijn nopjes, hij is vrienden geworden op FB met de Russische bondscoach en heeft even mogen praten met topspeler Max Iskheldin. Het Nederlands team was ook op de Russische tv, beelden van de wedstrijd tegen Letland werden uitgezonden alsmede een interview met ondergetekende.

Morgen de 3e wedstrijd tegen Estland, die moet gewonnen worden om 3e te worden in de poule. Een dag later zijn de kruisfinales tegen de andere teams van de B-poule.