Organisatie in de problemen wegens ballentekort

attachment (2)

Privet vanuit het winterse Khabarovsk,

Gisteravond hebben we nog een uurtje van het ijs mogen proeven. Even de lange reis uit de benen schaatsen. Op zich wel lekker. Voor de “rookies” (de nieuwelingen in het team) een nieuw hoofdstuk in hun leven, schaatsen op een big bandy baan. Na de training konden we nog dineren in het hotel, dat was om half elf in de avond. Nog wat nakletsen en toen naar bed. We waren immers al meer dan 24 uur wakker. Nou, dat was lekker. Om 4 uur in de ochtend klaar wakker. Mijn roommate Johan was ook al met het thuisfront aan het appen. Iets over vieren kwam het eerste berichtje over de teamapp. Het was onze coach, die ook al wakker was en zich afvroeg of hij de enige was. Binnen een mum van tijd kreeg hij reactie. Ongeveer het hele team was klaarwakker. “Lang leve de jetlag”. Natuurlijk werden er pikante slaapkamer foto’s onderling uitgewisseld, maar die zullen we jullie besparen. Na een warme douche stond het gehele team om 7 uur aan het ontbijt, behalve Joost onze fysio, die was op dat moment iedereen aan het wakker maken.

Gameday: Somalië – Nederland. Op papier geen moeilijke wedstrijd. Wat zullen de Somaliërs bijgeleerd hebben het afgelopen jaar. We gingen in ieder geval serieus de voorbereiding in, zoals dat natuurlijk ook hoort. Na de warming up de gebruikelijke volksliederen. Het viel me wel op dat alle rookies niet echt tekstvast waren of het volkslied helemaal niet mee konden zingen. Twan en Jordan waren deze wedstrijd geschorst, dus die konden rustig de wedstrijd bekijken vanaf de tribune. In deze wedstrijd zouden ook alle spelers ijstijd krijgen. Onze captain had de toss gewonnen, de eerste winst was al binnen, en hij had besloten dat Nederland de bal uit zou gaan nemen. De 1954 toeschouwers gingen er voor zitten.

Nadat het beginsignaal was gegeven, ging het Nederlandse team volop in de aanval, wat resulteerde in de 1-0 in de eerste minuut, gescoord door Stephanov den Brok. Het was het snelste doelpunt ooit van Nederland (na 57 seconden). De Somaliërs moesten een minuut later weer de bal uit het doel halen. Remo Speijerovskin scoorde zijn eerste doelpunt voor Nederland in zijn prille bandycarrière. Natuurlijk werd de bal geconfisqueerd, want iedereen die zijn eerste doelpunt scoort krijgt die bal als souvenir mee. Twee minuten later was het weer Remo, die na een mooie solo de bal achter de keeper prikte. De volgende spelers die een bal kregen in de eerste helft omdat ze hun eerste doelpunten maakten in het Nederlands team waren de gebroeders Erik en Filip Blegeltjov en Frank Wildthinksky. De ruststand was 8-0 in het voordeel voor Nederland.

attachment (3)

De enkele keren dat het Somalisch team over de middenlijn kwam met de bal, gingen de 2000 toeschouwers helemaal uit hun dak. Voor mij was het een moeilijke wedstrijd, heb in totaal 0 ballen gehad. Moest alleen een paar keer een bal uitgooien die over de achterlijn was gekomen. In de pauze sprak onze coach Michael Bratkov ons toe. We hadden meer doelpunten moeten maken, door slordigheid is dit uitgebleven. Dus de tweede helft moest beter en er moest meer gescoord worden. De organisatie kwam ons vriendelijk vragen om geen ballen meer te pakken voor degene die voor het eerst zouden gaan scoren. Het ging nu wel heel snel met de voorraad ballen. Thomica Jeukov had in de rust de plaats van Vladipeer ingenomen. Na ongeveer 3 minuten kreeg hij de eerste en bleek later ook zijn laatste bal te verwerken. Nederland scoorde er op los. Drie maal scoorde Filip Blegeltjov nog, waarmee hij met 4 doelpunten in totaal topscorer van de dag werd. De andere doelpunten werden gemaakt door Johan, Remo, Frank, Stephan en Rick de Groodovsky.

attachment (4)

Frank had nog meer doelpunten kunnen maken, maar stond verschillende keren buitenspel. Hij had er wel een duidelijke verklaring voor; die Somaliërs konden niet achteruit schaatsen, vandaar dat hij steeds achter hun verdediging stond. Nederland won uiteindelijk de wedstrijd met 18-0, de grootste uitslag ooit.

De openingsceremonie was wat lafjes, 5 spelers in complete uitrusting maakten hun opwachting op het ijs. Tussen onze wedstrijd en de openingsceremonie hebben we nog een wedstrijd gekeken in de hoogste Russische competitie tussen Khabarovsk en Rodina uit Kirov. Leuke wedstrijd en zeker een
leermoment voor de meesten om te zien hoe snel bandy gespeeld kan worden. Morgenvroeg om 08:15 uur  (23:15 uur zondagavond in Nederland) staat China ons op te wachten. Een nieuw team, dat dit jaar voor het eerst meedoet met het WK bandy. Dus dat word weer vroeg opstaan, 05:45 uur ontbijt. Morgenavond spelen we tegen de Duitsers om 20:30 uur (Nederlandse tijd maandag 11:30 uur). Beide wedstrijden zijn natuurlijk live te zien via de lifestream. Voor nu genoeg geschreven, morgen weer een dag vol nieuwe ontwikkelingen.

Poka poka vanuit Hotel Intourist Khabarovsk.