Hej Bandyvolgers,

De eerste wedstrijddag is eindelijk aangebroken. Na een goed uitgebreid ontbijt om 8 uur, hebben de meesten even wat rust genomen. Sommige spelers hebben een gedeelte van de wedstrijd Canada-Letland gekeken. Rens en Emanuel zijn inmiddels ook helemaal geacclimatiseerd. Emanuel had nog wel even in spanning gezeten in de auto onderweg naar Zweden toe. Hij was vergeten om een visum te regelen voor Zweden. Rens heeft hem maar uit zijn lijden verlost en hem gezegd dat er geen visum voor Zweden nodig is.

Om 11 uur zijn we richting het stadion gereden en zijn we gezamenlijk even gaan wandelen als voorbereiding op de wedstrijd. Terug in de kleedkamer hadden de coaches Michael en Joost (die inmiddels weer een nieuwe bril had gekocht) onze speelwijze opgehangen aan de muren. De peptalk van Michael werd door iedereen aandachtig beluisterd.
Eindelijk na een paar dagen trainingskamp, was het tijd om het ijs op te gaan voor het echte werk. De wedstrijd tegen Japan! De dagen ervoor was er al wat in de media over geschreven, daar ga ik nu niet verder op in, want dat brengt de spanning tussen Japan en Nederland weer terug. Na de volksliederen was het uur aangebroken, waarin we de 2 punten zouden moeten pakken.

Twan Hengst, al vele jaren een vaste kracht als speler van Nederland, stond in deze interlandwedstrijd voor zijn debuut als keeper. Op papier zou Nederland sterker moeten zijn, maar wetende dat Japan snelle schaatsers heeft, was kans op onderschatting groot. Ondanks dat Japan pas voor de tweede maal meedoet, hebben ze zich sterk ontwikkeld het laatste jaar. De eerste minuten kwam Nederland goed uit de startblokken en na 6 minuten kregen we een corner. De corner werd goed ingeschoten, uit de rebound scoorde Luc, het eerste doelpunt voor Nederland. Niet veel later haalde Robert Wolf de bandybal uit het doel, waarmee Nick Verbruggen zijn eerste interland doelpunt heeft gemaakt. Van de zijkant zag het eruit als een lucky doelpunt, maar Nick verzekerde mij, dat dit een echte doelgerichte kans was. Jaja.. Japan had ook een kleine kans, maar die werd echter geblokt door Rens Bogels met beide knieen op het ijs. De scheidrechter paste de regels toe en gaf Japan een penalty. Die werd echter naast geschoten. Nederland ging met 2-0 de rust in.

Na ongeveer 5 minuten in de tweede helft scoorde Japan 2-1. De spanning was weer helemaal terug in de wedstrijd. Nick Verbruggen viel ondertussen ook even uit, last van zijn lies waarschijnlijk na een actie van een Japanner. Niet veel daarna kreeg Nederland aan de zijkant in het aanvalsvak een vrije slag, Jordan schoot de hoge bal voor, de hele Japanse defensie stond te slapen en de bal ging rechtstreeks in het doel, 3-1 voor Nederland. Japan kwam nog terug via een penalty op 3-2. De laatste minuten bleef het spannend, maar Nederland speelde het professioneel uit. De eerste 2 punten zijn binnen. Om 18.00 uur spelen we tegen de Oekraine.

De tweede wedstrijd van het WK en van de dag was tegen de Oekraine. Nederland kreeg vanaf het begin veel kansen. De keeper van de Oekraine hield zijn team aardig op de been. Tot het moment dat Little Steef na een kleine solo van een afstand van een metertje of 25 in de korte hoek schiet. 1-0 en zijn eerste interland doelpunt is een feit.  Oekraine kwam in de 27e minuut weer langszij. Nog geen minuut later scoorde de “opa” van het team Johan Kuhnen, de 2-1. Met 2-1 de rust in gaan zou een goed gevoel geven, maar de oostblokkers dachten daar iets anders over, in de 30e en laatste minuut van de eerste helft scoorde ze 2-2.

image
Gelijk na het startsignaal van de 2e helft kreeg Little Steef wederom de bal en schoot weer van flinke afstand in het doel, 3-2 voor Nederland. Nederland had vele kansen om de voorsprong flink uit te bouwen. Maar dan zul je altijd zien dat er een tegendoelpunt in de lucht hangt. Deze keer dus ook, in de 45e minuut scoren de geel/blauwe tegenstanders de 3-3. wederom weer een spannend laatste kwartier. Luc (Mark van Dinter) brengt in de tweede helft Nederland weer op voorsprong. Zouden we deze keer dit wel de voorsprong kunnen behouden? Jazeker, er valt weer een Nederlands doelpunt; David van Alst scoort de 5-3 en hiermee ook zijn eerste doelpunt in het Nederlands team. Het kost de organisatie ondertussen wel wat ballen, want Jordan was er weer “als de kippe bij” om de bal veilig te stellen als souvenier voor David. We weten de wedstrijd professioneel uit te spelen en de kwartfinale is gehaald. Na het handjesgeven en het publiek bedanken reed de Zamboni (ijsveger) nog bijna Robert ondersteboven, hij kon op het laatste moment wegspringen.

Vrijdagmorgen om 10.30 uur spelen we tegen Estland en dan is het afwachten tegen wie en hoe laat we de kwartfinale spelen.

De spelers en begeleiding vinden de reacties die ze krijgen via sms, mail en FB overweldigend!