Een tijdje geleden hebben we een aantal spelers met Nederlandse roots in Scandinavië geïntroduceerd aan jullie. Aan deze lijst kunnen we nog drie andere spelers toevoegen. Deze spelers zijn allemaal in de laatste 12 maanden in beeld gekomen. Soms melden ze zich bij ons aan of wij komen ze ergens tegen. Simpelweg weten de meeste spelers in Scandinavië niet dat er in Nederland bandy gespeeld wordt en of ze kans maken om in de selectie te komen.

Met grote trots mogen we Alexander Cras presenteren aan jullie. Deze geroutineerde bandyspeler van 30 jaar speelt voor het Noorse Mjøndalen. Samen met zijn broer Robin Cras speelt hij in de hoogste afdeling van Noorwegen. Hij is een enorme aanwinst voor het Nederlands team. Tijdens het trainingsweekend in Västerås heeft hij de overige spelers uit Nederland ontmoet. Waarom ik zijn broer heb genoemd komt door het volgende: Robin Cras komt momenteel uit voor het Noorse nationaal team dat afgelopen jaar vierde van de wereld is geworden. Volgens de reglementen van de FIB mag je één keer van land wisselen. Het is dus mogelijk dat Robin ooit ook voor Nederland gaat uitkomen.

Alexander Cras

Alexander Cras

Alexander Cras is een middenvelder die regelmatig scoort. Tijdens zijn debuut was hij gelijk goed voor een drietal goals. In het verleden heeft hij verschillende jaren voor Zweedse teams als Tillberga, Nässjö en Västanfors gespeeld.

Een nieuw Zweeds/Nederlands gezicht: William Barelds. Plotseling kwam deze jonge bandyspeler opduiken. Tijdens het zomerbandykamp van Tillberga speelde William samen met onze Nederlandse jongens. William en zijn vader hadden nog nooit van bandy in Nederland gehoord. William’s vader komt oorspronkelijk uit Groningen en reed als vrachtwagenchauffeur op Zweden. Hij stopte telkens in Jönköping en werd uiteindelijk verliefd op de vrouw die nu de moeder van William is. 20 Jaar geleden is hij verhuisd naar Zweden. William is pas 15 jaar en speelt bij Jönköping. Deze aanvaller schiet ze er regelmatig in bij zijn club en tijdens het trainingskamp was het ook meteen raak. Een vrije slag voor Nederland en hij zag het gaatje wat precies paste. Zijn wapen is dan ook zijn schot. Uren traint hij hierop en alles moet perfect in het dakje zoals hij zegt. William heeft nog een broertje die enorm talentvol schijnt te zijn.

Volgend jaar is William vanaf het begin van de voorbereiding erbij en gaat hij proberen een plekje in het nationaal team te bemachtigen. Hij gaat misschien komend seizoen naar het bandy gymnasium in Vetlanda dat erg hoog aangeschreven staat.

Het Noorse Snarøya was voor velen al bekend door de gebroeders Tveitan. Tijdens het trainingskamp in Oslo vorig jaar hebben we nog een Nederlandse Noor ontdekt genaamd Isak Berg Svennæs. Hij speelt in hetzelfde team als de Tveitans. Zijn vader komt uit Breda en is weer terug in Nederland. Isak is bij zijn moeder in Oslo gebleven en komt af en toe in Breda. In oktober heeft hij zich voor het eerst gepresenteerd aan de coach en overige spelers in Nederland. Iets later heeft hij een schouderblessure opgelopen waardoor hij in ieder geval tot en met de kerst uit de roulatie was. De blessure heeft hem de mogelijkheid gekost om zich definitief bij de selectie te spelen in Västerås. Wij hopen dat hij snel hersteld en volgend jaar volledig aan het selectieprogramma kan meedoen.

Het ziet er mooi uit voor de toekomst, steeds meer jonge talentvolle spelers voegen zich bij de voorselectie.