Teamfoto selectie Nederlands damesteam

Michael Bratt is aan zijn tweede termijn bij de Bandy Bond begonnen. Dit keer als coach van een compleet nieuw dames team. Dit dames team is net iets voor de zomer ontstaan toen een geïnteresseerde ijshockeyster vroeg of er ook een Nederlands dames bandyteam was. Vanaf dat moment heeft de Bandy Bond samen met de hoofdtrainer van Nijmegen, Jordan Braam, de schouders onder dit project gezet met als doel de WK Dames 2022 in Zweden. De selectie is onlangs bekend gemaakt. Er is een mix van bandyers uit Nederland, ijshockeysters, ex-ijshockeysters uit Nederland en bandyers uit Scandinavië.

Voor de heren was Michael al een oude bekende. Hij heeft de heren een aantal keren geleid tijdens WK’s. Na zijn afscheid bij Nederland heeft hij nog Tsjechië en Slowakije gecoacht. Op dit moment is hij de trainer/coach bij de Tsjechische heren. Naast ontwikkelen van bandylanden buiten Scandinavië is hij nog steeds druk bezig met het ontwikkelen van bandy in Zweden en Rusland. Michael leeft bandy of is het andersom?

In de zomer werd Michael aangesteld om het dames team van Nederland te coachen en we vroegen aan hem wat hij ervan vond. “Fantastic! Wonderful developing!” was zijn antwoord. Hij is ontzettend blij met deze ontwikkeling en vind het enorm leuk om ‘oude’ bekende gezichten te zien. Hij wilt in het eerste jaar ook niet te hoge doelen stellen. “Ze staan voor het eerst op een WK en sommige speelsters hebben pas 1x of niet eens een keer op groot ijs gestaan. Dus eerst ervaring opdoen, bandy begrijpen en wedstrijden spelen”. Daarom bekijkt hij het WK van wedstrijd tot wedstrijd. “Dare to have fun”. Dat is het motto wat dit jaar gebruikt gaat worden.

Al eerder in dit artikel werd beschreven dat het team een mix van speelsters heeft. In Zweden woont Hanne Gezelius. Zij heeft een Nederlandse moeder en een opa en oma in Nederland wonen en heeft daardoor de Nederlandse connectie. Michael heeft in het verleden al met Hanne samengewerkt in de Eliteserie in Zweden (hoogste niveau). Voor beide is het leuk om elkaar weer te zien. Hanne had Michael zelfs al gebeld voordat hij uitgekozen werd als coach. Ze vroeg of hij voor dit project openstond en dat ze het wel heel leuk zou vinden om weer onder hem te spelen. In de groep ijshockeyers zitten leergierige sporters. Een aantal van hen speelt ook in het Nederlands dames ijshockeyteam. Ze vinden het enorm leuk om op het ijs te staan en zichzelf met dit spelletje uit te dagen. De ijshockey en bandy dames kunnen van elkaar ook veel leren. Zo hebben de ijshockeyers veel power, maar zijn ze niet gewend om een langere periode op het ijs te staan. Daarnaast schaatsen de meeste bandyers op bandyijzers, waardoor ze makkelijker hogere snelheden kunnen halen. Beide typen speelsters hebben zo hun krachten vertelde Bratt.

Dat we een dames team kunnen sturen naar het WK is een belangrijke en goede ontwikkeling voor de sport. In Nederland is de sport heel klein, speciaal bij de dames. Door dit soort toernooien kan de interesse groeien. Michael vertelde dat de sport bij de dames ontzettend hard aan het groeien is de afgelopen jaren. Vooral in Zweden groeit het damesbandy enorm. Maar in andere landen neemt de belangstelling ook toe. De laatste jaren zijn er ontzettend veel landen bijgekomen. Engeland, Estland, Japan en China hebben tegenwoordig ook een dames team.