De laatste dag van de WK is aangebroken. Na de bronzen medaille van de mannen gaan de vrouwen ook op voor de kleine finale. Bij de mannen was Nederland de duidelijke favoriet. Bij de vrouwen de tegenstander, USA. Dit is een zware tegenstander die gelijkwaardig was aan Finland (die de finale heeft gehaald). De wedstrijd was al om 07:45 uur gepland. Dat betekent om 04:30 uur opstaan, ontbijten en om 05:30 uur de bus richting ijsbaan. Dit keer geen gezamenlijke bus. Voor deze eindstrijd heeft de organisatie voor ieder team een aparte bus geregeld. Eenmaal op de ijsbaan moesten alle schaatsen nog geslepen worden zodat onze leeuwinnen goedbeslagen en scherp het ijs op zouden komen. Nederland – USA, David tegen Goliath, een team uit de A-poule tegen een team uit de B-poule. De grootste tegenstander ooit op een WK. De wedstrijd stond onder leiding van 3 Amerikaanse scheidsrechters, zelfs de supervisor was Amerikaans. Bij geen ander WK in de sport komt dit voor, maar bij het WK bandy wel.

Nederland begon voortvarend, we hielden de Amerikanen ver van ons doel af. Na 4 minuten, het eerste schot van de Amerikanen, redde onze doelvrouw Emma op fabuleuze wijze en behoedde ons van een achterstand. In de 12e minuut kreeg Amerika een onterechte corner. Nadat deze al lang en breed genomen was floot de scheidsrechter en concludeerde dat één van de Nederlandse speelsters te vroeg uit geschaatst was. De corner moest overgenomen worden en hieruit scoorden de Amerikanen hun eerste doelpunt. Een domper, maar Nederland liet het hoofd niet hangen. De Amerikaansen bleven de verdediging flink bestoken en dat resulteerde in de 23e minuut in de 2-0. Nederland kwam maar moeilijk van haar eigen helft af en de druk werd groter op de verdediging en doelvrouw. In de 33e minuut scoorde de USA de 3-0. Deze bronzen finale werd immers 2 x 45 minuten gespeeld, wat resulteerde erin dat we 15 minuten extra per helft moeten spelen.

Lotte Krebaum tegen de USA met op de achtergrond Leanne van der Wielen (foto Walter Tempelman – discoverthegames.com)

We hoopten dat de Amerikaanse meiden hier last van zouden hebben want zij hadden immers gisteren een lange wedstrijd gespeeld (inclusief verlenging en penalty’s) maar zij scoorden vlak voor rust ook nog de 4-0. De rustpauze heeft Nederland goed gedaan, de leeuwinnen kwamen goed uit de startblokken. Nederland gaf meer tegendruk en had ook nog enkele kansen. De Amerikaansen daarentegen stuitten continu op de Nederlandse verdediging en de uitblinkende doelvrouw Emma, die alles gelijk klemvast had en geen rebound meer weg gaf. De Amerikaanse coaches hadden er grote bewondering voor. Nederland sloot de 2e helft af met de brilstand 0-0, wat de uiteindelijke eindstand op 4-0 bracht.

Direct na het eindsignaal werden de bronzen medailles uitgedeeld aan het Amerikaanse team, die nog nooit een medaille hadden gewonnen op een WK. Tijdens het gezamenlijke foto moment werden al deals gemaakt voor de USA en oranje kledij. De Nederlandse speelsters doken de kleedkamer van Amerika binnen om de Juicy Trophy aan Tam Meuwissen uit te reiken. Tam heeft Nederlandse voorouders maar speelt dus voor de USA. En direct werden al de eerste shirts geruild. Onze Bobo Frank trok wit weg, hij zag zijn verzameling Nederlands team shirts in een rap tempo slinken. De dames beloofden dat ze voor volgend jaar extra sponsoren zouden zoeken voor nieuwe shirts. Terug in het hotel onder het eten, werden nog meer hoodies, T-shirts en jassen van eigenaar verwisseld, alleen nu waren de Zwitserse dames ook van de partij. We toonden ons weer een volk van handelaren en gaan met volle koffers naar huis.

Na terugkomst in het hotel werden diverse prijzen aan de speelsters uitgereikt.

Claire Prinsen met coach Michael Bratt

Emma was de MVP van het toernooi aan Nederlandse kant. Leanne kreeg een prijs omdat ze topscorer van het team was. Claire en Lotte kregen beide een herinnering omdat ze zich in het afgelopen jaar erg goed hadden ontwikkeld. Lotte heeft niet alleen binnen het veld, maar ook samen met Leanne buiten het veld veel werk verzet.

De mannelijke begeleiding kreeg nog een prachtige roze boxershort cadeau, zodat ze er weergaloos uitzien op het banket. Ze hadden zelf al een roze overhemd en roze sokken aangeschaft, zodat ze ook de goede uitstraling hebben bij de kleurrijke kleding van de dames. Vanmiddag is de rookie challenge. De eerste keer bij de dames. De restanten bier van de mannen moeten nog opgedronken worden en dan later een feestje vieren bij het banket. Morgen weer terug naar de realiteit van alledag, met weer een geweldige ervaring rijker.

Teamfoto 2023 (foto Walter Tempelman – discoverthegames.com)

Ik maak ook van de gelegenheid gebruik om iedereen te bedanken die beide teams heeft gevolgd via het blog, Facebook, Instagram en de live wedstrijden. Ook de supporters die ons achterna gereisd zijn, bedankt voor alle support. Walter, onze journalist ter plaatse (https://www.discoverthegames.com/) heeft mooie verhalen geschreven, foto’s en filmpjes gemaakt. Vanavond is er nog een reportage op de NPO Radio 1, Langs de Lijn. Bedankt voor alles. Last but not least, de coaches Johan van de mannen en Michael van de vrouwen, bedankt voor al het werk.